INS – Cifra de afaceri din industrie a crescut în ianuarie cu 0,7%, faţă de luna decembrie 2023

Social

În luna ianuarie 2024, cifra de afaceri din industrie, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut în termeni nominali, atât față de luna decembrie 2023 cu 0,7%, cât și față de luna ianuarie 2023 cu 1,9%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ianuarie 2024 comparativ cu decembrie 2023
Cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în luna ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 0,7%, datorită creșterii înregistrate în industria prelucrătoare (+0,8%). Industria extractivă a scăzut cu 2,6%.
Pe marile grupe industriale, creșteri au înregistrat: industria bunurilor intermediare (+4,9%), industria energetică (+4,7%), industria bunurilor de capital (+4,5%) și industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,1%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 12,9%.

Ianuarie 2024 comparativ cu ianuarie 2023
Cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în luna ianuarie 2024, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 1,9%, datorită creșterii înregistrate în industria prelucrătoare (+4,0%). Industria extractivă a scăzut cu 31,9%.

Pe marile grupe industriale, creșteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+9,0%) și industria bunurilor de uz curent (+2,5%). Scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-3,3%), industria energetică (-3,1%) și în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,3%).

– Cifra de afaceri neta (exclusiv TVA) se calculează prin însumarea veniturilor facturate rezultate din vânzări de bunuri, vânzări de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, mai puţin rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor. Nu sunt incluse în cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite după livrare; accizele; subvenţiile primite de la autorităţile publice sau instituţii ale UE; vânzarea propriilor terenuri şi a activelor fixe; rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor.

– Indicii valorici (nominali) ai cifrei de afaceri sunt indici de tip Laspeyres şi măsoară evoluţia acestora (în preţuri curente), pe total, secţiuni, diviziuni CAEN Rev.2, precum şi pe marile grupe industriale.
-Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2021).

IMPORTANT!
Pentru a evidenţia schimbările din structura economiei, începând cu publicarea datelor pentru luna de referinţă ianuarie 2024, anul de bază utilizat in calculul indicilor, pentru toți indicatorii pe termen scurt a fost modificat din 2015 în 2021.
Schimbarea anului de bază presupune şi actualizarea sistemului de ponderare, pentru a reflecta modificările structurale intervenite în activităţile din economia naţională. Aceste modificări au determinat recalcularea şi revizuirea corespunzătoare a seriilor de date publicate anterior.

Schimbarea anului de bază s‐a făcut în doi paşi, respectiv rebazarea indicilor pentru perioada 2005‐2020 la noul an de referinţă (2021=100) şi recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare începând din ianuarie 2021 şi până în prezent.

Odată cu trecerea la noul an de bază şi noul sistem de ponderare 2021, seriile de timp în bază 2015 nu vor mai fi disponibile. Noile serii de date, în bază 2021, vor fi disponibile progresiv, în baza de date TEMPO online, începând cu luna martie 2024, când se vor disemina datele aferente lunii ianuarie 2024.

Aceste modificări vor apărea și în comunicatele de presă, publicațiile statistice editate de INS și în baza de date TEMPO online.
Oficiul de Statistică al UE (Eurostat) și celelalte State Membre ale UE vor proceda similar și simultan la schimbarea anului de bază, în vederea asigurării comparabilității între statele membre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *