Voluntarii și personalul angajat al Societății Naționale de Cruce Roșie din România sărbătoresc, astăzi, Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii.
Ziua de 8 mai a fost declarată, în 1859, drept Ziua mondială a Crucii Roşii de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.
La 7 iunie 1876 a fost înfiinţată Societatea pentru ajutorarea răniţilor şi bolbavilor militari pe timp de război.
O lună mai târziu, la Bucureşti, a fost înfiinţată Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, iar la 23 august a fost recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. La doar două săptămâni, prima ambulanţă pleca pe frontul din Serbia.
Crucea Roșie Română ajunge în fiecare an la mai mult de 600 000 de persoane, oferind asistență umanitară adaptată la nevoile comunităților din întreaga țară. De la intervenția și pregătirea populației în situații de dezastru, diseminarea valorilor umanitare, cursuri de prim ajutor, campanii de educație pentru sănătate până la programe sociale care acoperă în primul rând nevoile de baza ale populației vulnerabile, putem ajuta oamenii să se pregătească, să gestioneze și să se recupereze după un dezastru sau o criză. Pentru copiii și tinerii proveniți din familii nevoiașe, Crucea Roșie Română a înființat mai multe centre comunitare de zi (Centrul EGAL) unde aceștia beneficiază de hrană caldă și servicii de dezvoltare a abilităților de viață.
Voluntarii Crucii Roșii și Semilunii Roșii sunt oglinda diversității programelor de intervenție și de sprijin oferite de Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie la nivel mondial formată din 190 de Societăți Naționale, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) și Federația Internațională a Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).
În acest an, Societățile Naționale din întreaga lume aniversează, de asemenea, 100 de ani de la înființarea IFRC, fondată de Societățile ce Cruce Roșie din Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia și Statele Unite.
IFRC – inițial cunoscută sub numele de Liga Societăților de Cruce Roșie, a fost creată pentru a prezerva, a împărtăși și a promova expertiza și cunoștințele dobândite în timpul intervențiilor umanitare din Primul Război Mondial și al epidemiei de gripă spaniolă. La un secol distanța, rețeaua Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie este formată din 190 de Societăți Naționale și altele în curs de înființare.
În România, Societatea Națională de Cruce Roșie Crucea Roșie este prezentă la nivel de teritoriu in fiecare județ, avem 47 de filiale județene și de sector ale municipiului București, avem 83.659 membri cotizanți, 6 600 de voluntari și 343 de angajați.