Premierul Canadei – „avionul ucrainean a fost doborât de sistemul antirachetă al Iranului”

Externe

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a declarat în seara zilei de joi, 9 ianuarie, că „Avionul Companiei ucrainene de aviație, a fost, cel mai probabil, doborât accidental de un proiectil al sistemului antirachetă iranian”,făcând referire la informații furnizate de aliați, dar și de serviciile de inteligență canadiene.

„Avem informaţii ale serviciilor din surse multiple, inclusiv din partea aliaţilor şi propriilor servicii, iar aceste informaţii arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Poate că acest lucru s-a întâmplat în mod neintenţionat”, a declarat Justin Trudeau, conform postului CTV şi publicaţiei National Post.

„Există evoluţii importante privind potenţialele cauze ale prăbuşirii, iar canadienilor trebuie să li se comunice aceste lucruri. Familiile victimelor canadiene vor răspunsuri, toţi canadienii vor răspunsuri. Eu vreau răspunsuri. Acest lucru înseamnă concluzii, tragere la răspundere, dreptate. Nu vom fi liniştiţi până nu le obţinem”, a subliniat Trudeau.
Avionul de linie ucrainean decolase miercuri dimineaţa din Teheran în direcţia Kiev, prăbuşindu-se după două minute.

Catastrofa, care a provocat moartea a 176 de persoane, în majoritate iraniano-canadieni, a survenit la puţin timp după tiruri de rachete lansate de Teheran asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak.
Administraţia din Iran a respins speculaţiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept „fără sens”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *