judecatori

Judecătorii români ies în stradă – în semn de solidaritate cu cei din Polonia

Social

Judecătorul Cristi Dănileț anuntă că mai mulți magistrați vor ieși vineri în fața Palatelor de Justiție, în semn de solidaritate cu cei din Polonia, care vor protesta la Varşovia în legătură cu “încercările sistematice ale guvernului şi legislativului din Polonia de a limita independenţa judecătorilor”.

„Judecătorii polonezi vor face un marş de protest la Varşovia pe data de 11 ianuarie. Lor li se vor alătura colegi din toată Europa. Îmbrăcaţi în robe, ei vor merge de la Curtea Supremă într-un marş al tăcerii către Palatul Parlamentului.

Sunt revoltaţi de legile recente prin care au fost demişi şefii de instanţe şi au fost obligaţi să se pensioneze, de procedurile prin care au început să fie urmăriţi disciplinar pentru soluţiile date şi de campaniile mediatice agresive împotriva judecătorilor, dar mai ales a celor de la instanţa supremă. Noi, în România, ne exprimăm solidaritatea, ieşind în faţa Palatelor de Justiţie, vineri, la ora 12”, a scris judecătorul Cristi Danileţ pe Facebook.

Și Asociația Forumului Judecătorilor din România își exprimă profunda îngrijorare cu privire la refuzul autorităților poloneze de a respecta statul de drept și independența sistemului judiciar și se solidarizează cu magistrații din Polonia.

„Asociația noastră a sprijinit necondiționat eforturile judecătorilor polonezi și ale asociațiilor acestora în ceea ce privește lupta pentru independența sistemului judiciar. De aceea, pentru a oferi un sprijin moral suplimentar judecătorilor polonezi și marșului lor în apărarea statului de drept, judecătorii și procurorii români vor ieși în fața instanțelor române pentru a manifesta solidaritate cu colegii lor polonezi pe 10 ianuarie 12 am (în București, Cluj, Brașov și alte orașe principale)”, a precizat Forumul Judecătorilor într-un comunicat de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *