Alegerile prezidențiale

A început votul în Diaspora pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale

Politica

Românii din străinătate au început să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Votul în diaspora pentru alegerea președintelui României va dura, ca și în primul tur, trei zile. Pentru exprimarea drepului de vot, alegătorii din străinătate sunt așteptați la urne în zilele de 22, 23 și 24 noiembrie.

Votul în străinătate pentru cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale 2019 a început în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00, când s-au deschis secţiile de votare din Noua Zeelandă şi Australia și se va încheia luni dimineață (25 noiembrie 2019), la ora 7.00 (ora României), odată cu închiderea secţiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.

După primul tur al alegerilor prezidenţiale 2019, care a avut loc în perioada 8-10 noiembrie în diaspora și pe 10 noiembrie la secțiile din țară, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%, potrivit rezultatelor oficiale ale BEC.

Pentru alegeri prezidențiale 2019, în diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare. Lista completă a secțiilor din diaspora, precum și o hartă interactivă a acestora, pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

„Organizarea celor 835 de secţii de votare din străinătate reprezintă rezultatul eforturilor susţinute şi al implicării tuturor şefilor de misiuni şi a personalului Corpului Diplomatic şi Consular aflat în coordonarea acestora.

Subliniem că buna funcţionare a unui număr record de secţii de votare în afara ţării, în condiţiile desfăşurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituţiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), cât şi cooperarea cu formaţiunile politice care vor nominaliza reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi cu comunităţile de români din străinătate”, se arată într-un comunicat MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *