Acces gratuit pentru studenţi la toate bibliotecile universitare – Lege promulgată

Lifestyle

A fost promulgată legea prin care studenţii vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 5 ianuarie 2022, legea pentru modificarea art. 202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, informează Administraţia Prezidenţială.

Potrivit noii legi toţi toți tinerii care studiază în învățământul superior vor avea acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare şi bibliotecile central-universitare.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art.202 alin. (1) lit. b) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul ca orice student să aibă acces egal şi gratuit la bibliotecile universitare, inclusiv Bibliotecile Central-Universitare.

Accesul la bibliotecile universitare și central-universitare devine, prin lege, un serviciu gratuit pentru studenții universităților de stat, în urma promulgării legii de către președintele Iohannis.

Acesta are drept scop să elimine o “discriminare” între studenți, prin care cei înmatriculați la universitățile fără bibliotecă proprie erau nevoiți să plătească pentru acces la bibliotecile central-universitare.

„Avem patru mari universități – București, Cluj, Timișoara, Iași – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar consiliile de administrație ale bibliotecilor central-universitare din țară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenți. Această inițiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o și să asigure că orice student va avea acces egal și gratuit atât la bibliotecile universitare, cât și la cele central-universitare”, a spus senatorul USR Irinel Darău, membru în Comisia de învățământ.

Până în prezent, studenții înmatriculați la universitățile care nu dețin o bibliotecă proprie trebuiau să plătească serviciile bibliotecilor central-universitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *