Adelaide – un oraș plin de farmec și avangardă

Lifestyle

Adelaide este capitala statului Australia de Sud. Situat într-o poziție foarte sugestivă, amplasată între apele cristaline ale Oceanului Indian și vârfurile montelui Lofty Ranges, orașul oferă o atmosferă liniștită și plăcută care îl face o destinație ideală pentru o vacanță dedicată relaxării.

Este al cincilea oraș ca mărime din Australia din punct de vedere al populației și este un oraș plin de vitalitate, cu un bogat patrimoniu cultural și numeroase atracții pentru pasionații de istorie și cultură.

Fondat ca o colonie liberă în 1836, Adelaide și-a păstrat farmecul colonial cu bulevarde largi în stil victorian, clădiri istorice și moderne, parcuri, muzee, cafenele, restaurante și o zonă de coastă magnifică care, împreună oferă acestui oraș un aspect aparte, foarte diferit de cel al altor orașe australiene.

Un loc primitor și multicultural, Adelaide mai este cunoscut sub numele de “Orașul Bisericilor” datorită numărului mare de biserici ridicate în oraș, multe dintre acestea sunt folosite și astăzi, iar arhitectura lor frumoasă oferă o viziune fascinantă asupra trecutului orașului.

De asemenea, Adelaide este un loc minunat și datorită peisajelor uimitoare, prezente atât în oraș cât și în afara lui. Pentru iubitorii de natură nu trebuie ratate Grădina Zoologică unde puteți încerca și experiența numită Wild Nights, constând într-un tur ghidat care se desfășoară noaptea și Grădina Botanică, o oază verde de grădini îngrijite, bulevarde mărginite de copaci și plante maiestuoase unde puteți admira toată flora australiană și plante subtropicale înalte.

Capitala Australiei de Sud este vizitată în cea mai mare parte de turiștii care o includ în itinerariile culinare și vitivinicole (renumita zonă viticolă Barossa Valley este în apropiere). Din anii 1970, Adelaide a devenit renumită pentru mâncare bună și vin excelent (aici se produc cel puțin 60% din vinurile locale). Piața centrală din Adelaide este probabil cea mai remarcabilă piață a produselor proaspete din Australia.

Printre cele mai interesante obiective turistice se numără:
South Australian Museum – un muzeu care merită văzut pentru exponatele sale foarte distinctive. În special Galeria dedicată biodiversității și Galeria Culturilor Aborigene, o colecție foarte importantă care se concentrează pe cultura aborigenă din întreaga lume;

North Terrace – cunoscută ca zona culturală a orașului este una dintre cele patru terase care leagă cartierul central de afaceri și rezidențial unde se află principalele instituții culturale, guvernamentale și educaționale din sudul continentului australian;

Muzeul Migrației unde veți afla povești ale diverselor culturi din Australia de Sud;
Biblioteca de Stat a Australiei de Sud – găzduiește colecția civică de artefacte „South Australian;

În inima orașului află RIAus (Royal Institution of Australia), care oferă o vitrină a descoperirilor științifice australiene, vechi și noi;
Tandanya National Aboriginal Cultural Institute – Institutul Cultural Național Aboriginal, un muzeu de artă specializat în promovarea artei indigene australiene, inclusiv a artei vizuale, a muzicii și a povestirilor;

Port Road – un drum major, care leagă centrul orașului Adelaide de Port Adelaide;
Bisericile – Adelaide este, de asemenea, numit Orașul Bisericilor în raport cu clădirile religioase construite în vremuri anterioare. Motivul acestei prezențe constante se datorează faptului că în zonă au sosit mai mulți imigranți din diferite națiuni, oferind orașului acea conotație multietnică actuală care se reflectă și în gastronomie. Privind spre orizontul orașului, veți vedea o varietate de biserici, toate cu farmecul lor rafinat și stiluri arhitecturale unice;

Merită, de asemenea, o vizită legendarul Adelaide Oval, cel mai mare teren de cricket din lume, un ghid expert vă va conduce să descoperiți secretele sale.

Adelaide nu îi va dezamăgi nici pe iubitorii de natură. Orașul găzduiește parcuri deosebit de frumoase, printre acestea se numără parcul Bonython, parcul Elder, situat de-a lungul râului Torrens și care este mărginit de Adelaide Festival Center și North Terrace.

De remarcat sunt și Grădinile Botanice, o oază de liniște în centrul orașului care se extinde dincolo de granițele urbane la Waterfall Gully (suburbie a estului orașului situată la poalele Muntilor Lofty Ranges). O excursie la Cascada Gully oferă priveliști minunate iubitorilor de natură.

Traseul ajunge în vârful Muntelui Lofty. Dacă vă plac drumețiile lungi, parcul de conservare, Black Hill Conservation Park oferă diverse trasee de drumeții la un nivel destul de provocator.

Dacă, pe de altă parte, căutați puțină relaxare, mergeți la Fumo Blu, o locație din anii 1950, cu un acvariu foarte special cu pești tropicali. Dacă sunteți un iubitor al spectacolelor teatrale, mergeți la teatrul Her Majesty’s Theatre în Grote Street construit în anul 1913, unde se țin spectacole teatrale, muzicale și concerte.

Cei care iubesc marea nu pot rata suburbia Glenelg situată în Golful Holdfast, la 25 de minute de mers cu tramvaiul de Adelaide, unde veți gasi numeroase oportunități de recreere. Puteți face snorkeling, excursii cu barca sau puteți înnota cu delfinii. La aproximativ 30 km la sud de Adelaide se află frumoasa plajă Port Noarlunga. Un pic mai departe este Moana, un alt oraș de coastă cu propria plajă. Nu ratați sugestiva plajă Seaford.

În ceea ce privește gastronomia, mâncarea și vinul sunt unele dintre punctele forte ale orașului. Piața Centrală, fondată în 1869, este o explozie de viață și culoare, găzduind nenumărate tarabe care prezintă cele mai bune produse etnice. Evident, nu puteți să nu gustați vinul australian – regiunea sudică a Australiei se mândrește cu numeroase crame.

Cât privește cazarea, Adelaide oferă cazare pentru toate gusturile și bugetele, de la apartamente de lux dotate cu tot confortul până la hoteluri pline de artă (la prețuri accesibile), până la apartamente pe plajă pentru familii,

Vremea în Adelaide este în general mediteraneană, formată din ierni blânde și umede și veri calde și uscate. Temperaturile maxime pot crește până la 29 ° C vara și 15-15 iarna. Toamna (corespunzătoare primăverii noastre) este momentul ideal pentru a vizita Adelaide, cu temperaturi cuprinse între 12 și 22 de grade.

Zborurile interne și internaționale servesc Aeroportul Adelaide, care se află la 15 minute de mers cu mașina de centrul orașului. Zborurile directe pleacă din Adelaide către orice oraș important din Australia. Pentru alte destinații, utilizați autobuzele, tramvaiele, metroul, închiriați o mașină, o bicicletă. Din Europa puteți ajunge în Adelaide cu zboruri care necesită adesea cel puțin o escală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *