San Marino – un loc de poveste

Lifestyle

San Marino este considerată cea mai veche republică din lume, fondată în 301 d.Hr, este una dintre cele mai mici țări din lume. Situată pe teritoriul Italiei între regiunile Emilia Romagna și Marche, cu o suprafață de numai 61,19 km pătrați este o destinație excelentă pentru o escapadă de weekend, unde puteți descoperi un tărâm fermecător legat de tradiții și legende.

Republica San Marino și-a păstrat întotdeauna autonomia și independența, în ciuda unor încercări de ocupare (cea mai recentă din 1739), care au fost întotdeauna respinse.

De-a lungul anilor, Republica a câștigat în schimb recunoaștere internațională și recunoaștere pentru ospitalitatea sa, cum ar fi în timpul celui de-al doilea război mondial, când a găzduit peste 100.000 de refugiați italieni care au fugit de bombardamente.

Printre multele lucruri de făcut în San Marino, primul loc este o vizită la locurile de artă care mărturisesc istoria antică, cu numeroase lucrări și monumente păstrate în muzee și galerii.

Explorarea nu poate să nu înceapă din centrul istoric al capitalei cu același nume – San Marino, adevărata inimă a Republicii. O plimbare printre casele și magazinele medievale, cu deschidere la peisajul înconjurător și priveliștea care merge până la mare, este obligatorie pentru toți turiștii.

San Marino este cu adevărat o bijuterie amplasată pe Muntele Titano, iar principalele sale atracții pot fi vizitate într-o singură zi. Din 2008 centrul istoric şi Muntele Titano fac parte din Patrimoniul UNESCO.

Simbolul orașului sunt cele Trei Turnuri construite în urmă cu câteva secole în scopuri defensive și conectate între ele printr-un traseu foarte sugestiv. Primele două sunt mai mari și pot fi vizitate în interior, în timp ce al treilea nu este deschis publicului și poate fi văzut doar din exterior.

Primul turn, numit Guaita, este cel mai mare dintre cele trei și se ridică falnic pe muntele Titano. De aici vă puteți bucura de o priveliște magnifică asupra coastei Adriatice și a zonelor vecine din Italia.

Al doilea turn – Cesta sau Fratta se ridică în cel mai înalt punct al muntelui Titano și oferă o vedere splendidă asupra văilor verzi din jur. Acesta a fost construit în secolul XIII şi găzduieşte Muzeul Armelor Antice.

În cele din urmă, printr-o frumoasă potecă în interiorul unei pădurici, ajungeți la al treilea turn, cunoscut sub numele de del Montale. Acesta a fost construit în secolul XIV și cel mai mic dintre cele trei. În interiorul său a fost o închisoare, cu o adâncime de 8 metri.

Printre alte atracții se numără: Palazzo Pubblico (unde se află guvernul țării) și Piazza Liberta – inima vieții politice și a istoriei din San Marino. Palazzo Pubblico se află pe așa-numitul „Pianello” sau Piazza della Libertà. Inaugurarea structurii, din piatră extrasă din Muntele Titano, a avut loc la 30 septembrie 1894. În Piața Libertății se află statuia cu același nume donată de contesa Otilia Heyroth Wagener în 1876. De aici puteți vedea schimbarea gărzii, un ritual evocator care se repeată, vara la fiecare treizeci de minute;

Biserica San Francesco – această biserică este cel mai vechi lăcaș de cult din Republică, dar doar fațada și porticul au fost restaurate la aspectul lor original de către arhitectul Giorgio Zani. Restul bisericii este martorul renovărilor efectuate de-a lungul secolelor cu un stil neoclasic;

Basilica San Marino – această frumoasă catedrală, numită după sfântul fondator al Republicii, este centrul religios pentru toți cetățenii din San Marino. Clădirea, construită în arhitectură neoclasică, datează din secolul al XIX-lea, dar în același loc se afla o biserică parohială veche din secolul al XVI-lea, unul dintre primele monumente creștine din Italia în stil preromanic. Bazilica păstrează moaștele Sfântului, unul dintre principalele lucruri de văzut în San Marino;

Muzeul de Stat și Pianoteca di San Francesco – colecția Muzeului de Stat din San Marino este rezultatul unei succesiuni de donații din întreaga lume (aproximativ 5000 de piese). Colectează descoperiri arheologice din neolitic până în Evul Mediu timpuriu, dar și din Egiptul antic, etrusci și romani, precum și o mare colecție de picturi. Muzeul Pinacoteca di San Francesco a fost inaugurat în 1966. În interior este posibil să admirați picturi din secolul al XVII-lea ale unor artiști precum Guercino, Gerolamo Marchesi da Cotignola și Nicolò Liberatore ;

Muzeul Torturii – dacă vreți să vedeți una dintre cele mai cuprinzătoare colecții de obiecte de tortură din lume, atunci Muzeul Torturii din San Marino este potrivit. Deși muzeele de acest gen sunt prezente aproape peste tot, aici veți găsi instrumente unice de acest gen și care nu se găsesc în alte expoziții;

Muzeul curiozităților – un muzeu distractiv întins pe o suprafață de 600 de metri pătrați, care găzduiește peste o sută de curiozități uimitoare, invenții bizare și personaje bizare. O valoare adăugată a acestui muzeu este autobuzul de transfer care, vara leagă cele mai îndepărtate parcări . Nu este orice autobuz ci un autobuz Ford tradițional din 1913 care funcționează perfect;

Museo delle Armi Moderne (Muzeul Armelor Moderne) – situat în interiorul turnului Cesta, al doilea dintre cele Trei Turnuri, acest muzeu găzduiește mii de arme antice: săbii, arbalete, halebarde, pumnale și multe altele. Cu toate acestea, există și numeroase arme de foc cum ar fi pistoale și puștile cu declanșator dublu.

De asemenea, San Marino este o destinație de neratat pentru iubitorii de shopping. Centrul este plin de piețe și vitrine frumoase, iar cumpărăturile aici pot fi mai ieftine decât în Italia, datorită fiscalității mai lejere. Printre cele mai căutate produse de către turiștii care vin de peste graniță cele mai căutate sunt îmbrăcămintea, încălțămintea, parfumurile, produsele cosmetice, electronicele și instrumentele muzicale. În centrul istoric există numeroase magazine cu produse locale și tradiționale din San Marino: ceramică pictată manual, obiecte de artă lucrate în fier, lemn și materiale prețioase, dantele și broderii.

Bucătăria Republicii San Marino se bazează pe dieta mediteraneană și este inevitabil influențată de regiunile înconjurătoare, și anume Emilia Romagna și Marche. Printre felurile de mâncare care trebuie gustate se numără tagliatelle, paste, ravioli, tortellini însoțite de feluri principale de carne, brânzeturi și mezeluri care au aroma simplă și autentică a acestor meleaguri. Printre deserturile tipice din San Marino se numără cappelletti și caciatello. Foarte celebre sunt deserturile, precum tipicul Torta 3 Monti, Torta Titano, Verretta și Bustrengo. Nu se poate rata vinul bun, cum ar fi Sangiovese roșu, spumantul dulce Moscato, produs în San Marino și lichiorurile locale foarte aromate.

În ceea ce privește cazarea, orașul San Marino are un număr mare de hoteluri, care vă permit să vă bucurați pe deplin de atmosfera medievală a micii capitale. Alternativ, este ușor să vizitați San Marino într-o zi, alegând să dormiți într-unul dintre numeroasele hoteluri care aglomerează Riviera Adriatică.

Dacă vă cazați în centrul istoric al orașului San Marino veți găsi cu adevărat viață de noapte, unde există cluburi , discoteci și pub-uri deschise până noaptea târziu și care servesc cocktailuri excelente.

Pentru a ajunge la San Marino, aeroportul internațional Federico Fellini – Rimini este cel mai apropiat, dar puteți ajunge și la San Marino coborând la Parma sau Forlì. Dacă călătoriți cu trenul, cea mai apropiată gară este cea din Rimini, care este conectată la centrul orașului San Marino printr-un autobuz care circulă frecvent . Distanța Rimini – San Marino este de 25 de kilometri.

Pentru a vizita San Marino nu este nevoie de buletin sau paşaport la intrarea în țară. Limba vorbită este italiana, moneda națională este euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *