bani

Ajutorul de deces a crescut la 6.095 de lei începând cu 1 ianuarie 2022

Social

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, publicată la sfârșitul anului trecut în Monitorul Oficial, stabileşte că valoarea ajutorului de deces se va majora de la 5.380 la 6.095 de lei, începând cu 1 ianuarie 2022.

În funcţie de situaţii specifice, cuantumul ajutorului de deces se acordă diferenţiat, de la 1 ianuarie 2022, după cum urmează:

– suma de 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar;

– suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Potrivit Legii 263/2010, ajutorul de deces se acordă după caz, pe baza unor documente transmise fie prin serviciile poştale, fie în format electronic, pe baza certificatului de deces. Acest lucru înseamnă că banii trebuie ceruţi, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

În cazul în care este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidenţele autorităţilor, Legea 263/2010 stabileşte că ajutorul poate fi în continuare cerut. Singura diferenţă este că ajutorul primit pentru decesul unui membru de familie va fi jumătate din cuantumul stabilit iniţial.

Ajutorul de deces se calculează prin raportarea la câştigul salarial brut lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *