Alain Delon

Alain Delon – premiat la Festivalul de la Cannes

Lifestyle Actualitate

Marele actor francez Alain Delon, a primit la Festivalul de la Cannes 2019 Premiul Onorific Palme D’Or pentru întreaga sa carieră. Actorul a declarat despre prestigioasa distincţie că este „aproape un omagiu postum, doar că este încă viu”, potrivit Le Point.

„Aceasta seară seamănă puțin cu un omagiu postum, realizat însă în timpul vieții mele. Voi pleca, dar nu voi pleca fără să vă mulțumesc”, a declarat Alain Delon.

Ceremonia a avut loc duminică seară, iar premiul i-a fost înmânat actorului de fiica acestuia, actriţa Anouchka Delon.

„De multă vreme nu am mai plâns atât de mult”, a marturisit starul în vârstă de 83 de ani, în aplauzele lungi ale publicului, din care au făcut parte şi ministrul francez al Culturii, Franck Riester, preşedintele Festivalului de la Cannes, Pierre Lescure, şi delegatul general al evenimentului, Thierry Fremaux.

„Dacă sunt un star, și pentru asta vreau să vă mulțumesc, atunci publicului trebuie să-i mulțumesc și nimănui altcuiva”, a spus actorul, adăugând că se mai gândeşte încă la cele două femei ale vieţii sale, actriţele Mireille Darc şi Romy Schneider.

Delon, unul dintre cei mai celebri actori europeni de peste cinci decenii, a jucat în filme precum „Ghepardul”, de Luchino Visconti, care i-a adus un premiu de interpretare la Cannes în 1963.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura până sâmbătă.
Alain Delon a jucat în pelicule precum: „Rocco şi fraţii săi” (1960), „În plin soare” (1960), „Eclipsa” (1962), „Ghepardul” (1963), „Laleaua neagră” (1964), „Samuraiul” (1967), „Borsalino” (1970), „Notre histoire” (1984), „Pe cuvânt de poliţist” (1985).

În 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriţilor la premiile César, pentru rolul principal din „Mr. Klein”, de Joseph Losey, iar interpretarea din „Notre Histoire”, de Bertrand Blier, i-a adus, în 1985, premiul pentru cel mai bun actor. La Festivalul de la Berlin a primit Ursul de Aur onorific în 1995, iar, în 2005, a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare de preşedintele francez Jacques Chirac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *