erdogan-alegeri

Alegeri locale în Turcia

Externe

La alegerile locale din Ankara, principalul partid de opoziție din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), s-a declarat învingător, astfel Partidul preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a pierdut primăria capitalei, Ankara, pentru prima oară în 25 de ani.

Potrivit agenţiei de presă Anadolu, candidatul opoziţiei unite are un avans de trei procente după ce au fost numărate 99% din voturile de la alegerile locale de duminică.

La Istanbul, atât reprezentantul puterii, cât şi cel al opoziţiei au revendicat victoria, iar rezultatul se anunţă străns, în oraşul în care preşedintele Erdogan şi-a început ascensiunea ca primar.

Şi la nivel naţional, partidul prezidenţial a pierdut teren, din cauza gravelor probleme economice cu care se confruntă Turcia, după cum explică acum în Radiojurnal, Mihai Udroiu: „Statisticile oficiale au arătat că în ultimele două trimestre ale lui 2018, economia ţării a intrat pentru prima dată în ultimii 10 ani în recesiune.

În cadrul unei conferințe de presă în Istanbul, președintele Erdogan a declarat că partidul său controlează 16 din 30 de municipii. Anterior desfășurării scrutinului de duminică, partidul său deținea controlul asupra a 18 municipii. Șeful statului turc nu a numit cele două municipii asupra cărora formațiunea sa a pierdut controlul.

Președintele Erdogan a declarat că se pare că AKP a pierdut în alegerile municipale din Istanbul, dar a adaugat ca AKP rămane „partidul numarul unu” din Turcia.

„Trebuie să acceptăm că am caștigat și am pierdut unele orașe; aceasta este un lucru necesar în democrații”, a declarat șeful statului turc, potrivit Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *