romania-grecia

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit la Palatul Victoria pe premierul Greciei

Politica

Premierul Viorica Dăncilă l-a primit, vineri, la Palatul Victoria, pe omologul său grec, Alexis Tsipras. În cadrul reuniunii interguvernamentale româno-elene, desfăşurată la Palatul Victoria, premierul Viorica Dăncilă a declarat că a convenit cu omologul său grec Alexis Tsipras un plan de acţiune.

„Am avut astăzi o întrevedere consistentă şi extrem de utilă cu omologul meu elen, domnul Alexis Tsipras, urmată de o primă reuniune interguvernamentală româno-elenă, exerciţiu care sperăm să devină unul constant şi care să ofere liniile de ghidaj necesare definirii unor coordonate pragmatice, coerente şi concrete ale dialogului bilateral.

Am convenit să imprimăm o nouă dimensiune relaţiilor noastre bilaterale şi am decis să elaborăm împreună un plan de acţiune care să reflecte priorităţile agendei bilaterale româno-elene şi care să stabilească o strategie clară de cooperare pe termen lung între ţările noastre în toate domeniile de activitate.

Dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor noastre bilaterale este favorizată de premise pozitive, precum relaţiile tradiţionale dintre ţările noastre, afinităţile spirituale, istoria comună precum şi de abordările similare pe numeroase tematici regionale şi europene”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, premierul Dăncilă a menţionat, că România a fost solidară cu Grecia pe perioada crizei economice şi pe perioada crizei migraţiei, aşa cum cele două ţări s-au aflat alături în momente cheie ale istoriei lor, depăşind împreună greutăţile şi obstacolele.

”Ne-am întâlnit astăzi cu partenerii eleni pentru a analiza evoluţii din domenii strategice, precum transporturi sau securitatea energetică şi pentru a identifica noi oportunităţi în domenii cu impact direct asupra dezvoltării economice, precum comerţul, agricultura, turismul, cultura sau educaţia. (…)

În ceea ce priveşte domeniul transporturilor, am discutat despre cooperarea noastră în proiecte majore de interconectare rutieră şi feroviară şi am evidenţiat importanţa acestor proiecte pentru dezvoltarea economică integrată a ţărilor noastre. Am salutat faptul că România şi Grecia împărtăşesc un obiectiv comun în ceea ce înseamnă energia, respectiv atenţia acordată acelor iniţiative şi proiecte capabile să conducă la sporirea securităţii energetice în regiunea noastră prin diversificarea rutelor şi a surselor de aprovizionarea cu gaz”, a mai spus Dăncilă.

La rândul său, premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat că România şi Republica Elenă au cele mai puternice economii din Balcani. „Grecia a trecut printr-o perioadă de criză economică, a ieşit din această criză şi astăzi, cu forţe sporite şi cu mai mult optimism, se uită către viitor şi dobândeşte un rol important pe care de fapt l-a avut întotdeauna în zona Balcanilor. (…)

Grecia şi România reprezintă economiile cele mai puternice din Balcani, ţările cu cea mai puternică economie din Europa de Est aş putea spune, iar colaborarea noastră, care s-a bazat întotdeauna pe o tradiţie culturală foarte strânsă, joacă un rol deosebit în stabilitatea şi dezvoltarea întregii zone”, a spus premeirul grec, după întâlnirea cu omologul său român, Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului grec, comunităţile de români din Grecia şi cele de greci din România întăresc societăţile în care trăiesc. „Aş vrea ca acest număr să crească, întrucât Grecia este o destinaţie turistică atractivă, e o ţară prietenoasă, în mod special pentru popoarele balcanice”, a spus premierul grec.

Şeful Executivului de la Atena a afirmat că a căzut de acord cu premierul român asupra consolidării colaborării dintre cele două ţări în domeniul educaţiei şi asupra posibilităţii cooperării din domeniul cibernetic. El a apreciat formatul întâlnirilor multilaterale, arătând că acestea contribuie nu numai la siguranţa şi securitatea în zonă, ci şi la perspectivele europene ale ţărilor din Balcani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *