Aliaţii occidentali instruiesc în Polonia militari ucraineni pentru războiul în condiţii de iarnă

Externe

Instructori din Polonia, Franţa şi Belgia instruiesc pe teritoriul polonez militari ucraineni pentru războiul în condiţii de iarnă, relatează vineri agenţia Reuters, invitată să asiste la exerciţii alături de alte organizaţii media.
Instrucţia se desfăşoară pe un câmp acoperit de zăpadă la Wedrzyn, la circa 40 de km de frontiera cu Germania.
Unul din soldaţii ucraineni recunoaşte că majoritatea participanţilor „nu au niciun fel de experienţă militară şi sunt instruiţi să execute unele tactici de bază”. „Ni se arată cum să folosim armele în zone urbane şi în tranşee”.

Exerciţii de acelaşi tip au loc în 24 din cele 27 de ţări membre ale UE, în subordinea Comandamentului de Instruire pentru Arme Întrunite înfiinţat în cadrul eforturilor Uniunii de a susţine armata ucraineană.
„Vom continua să ne adaptăm, deoarece situaţia de pe câmpul de luptă se schimbă în fiecare zi”, a declarat general-locotenentul Michiel van der Laan, directorul general al statului-major al Uniunii Europene.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 şi controlează acum aproape o cincime din teritoriul acestei ţări. Contraofensiva ucraineană începută în iunie nu a dat rezultate semnificative; comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a apreciat că războiul se apropie de o etapă nouă, statică, de lupte de uzură, care ar permite Rusiei să îşi refacă forţele militare.

Operaţiunile sunt îngreunate şi mai mult de condiţiile dure ale iernii care începe.
Soldatul ucrainean care a discutat cu Reuters spune că după părerea lui „iarna este anotimpul cel mai solicitant în ceea ce priveşte războiul. Ne limitează sever mişcările şi manevrabilitatea, în timp ce inamicul ne vede clar cu camere cu termoviziune şi drone”.

Unul din colegii săi este încrezător că instrucţia din Polonia va fi utilă pentru progresele contraofensivei. El consideră că „lupta în tranşee este unul din cele mai importante elemente ale acestui război” şi conchide: „Cred că îmbunătăţirea deprinderilor în acest domeniu îi va ajuta pe soldaţii noştri să învingă pe câmpul de luptă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *