vladimir putin

Vladimir Putin a anunțat că va candida pentru un nou mandat de președinte al Rusiei în 2024

Externe

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că va candida la preşedinţie la scrutinul prezidenţial din 2024, o decizie care ar urma să-l menţină la putere cel puţin până în 2030, relatează agenţiile de presă ruseşti, preluate de Reuters şi AFP.

Anterior, purtătorul său de cuvânt a anunţat că „mulţi oameni” îi cer preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru un nou mandat de şase ani în luna martie a anului viitor şi că Putin îşi va anunţa decizia „atunci când va considera potrivit”.
Comisia electorală centrală din Rusia a anunţat vineri că alegerile se vor organiza, în premieră, într-o perioadă de trei zile, respectiv 15-17 martie.

În condiţiile în care politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi se află într-o colonie penitenciară şi alţi opozanţi au plecat peste hotare din cauza represiunii susţinute, Putin nu se confruntă cu o concurenţă politică serioasă la nivel intern în cursa prezidenţială.

Când a fost întrebat vineri despre rezultatul unui sondaj efectuat de un institut de stat în care 70% dintre respondenţi au afirmat că Putin ar trebui sa candideze pentru un nou mandat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat: „Putin îşi va anunţa decizia când va considera potrivit şi eficient. Va fi în întregime decizia sa. Putin s-a bazat întotdeauna pe sprijinul oamenilor în activitatea sa. Principalul său interes este să amelioreze bunăstarea şi standardele de viaţă ale poporului nostru”.

Peskov a mai spus că „foarte mulţi oameni îi cer lui Putin să candideze şi să continue ca şef de stat. Este un lucru demn de remarcat”.
Putin, care a preluat ştafeta de la Boris Elţin în ultima zi a lui 1999, a avut deja un mandat mai lung decât orice alt conducător al Rusiei de la Iosif Stalin, depăşind mandatul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.
Parlamentul Rusiei a stabilit oficial data alegerilor prezidenţiale de anul viitor pentru 17 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *