Alocuțiunea președintelui Iohannis, în cadrul dezbaterii generale „Uniți pentru Europa” – în  Islanda

Actualitate

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 17 mai 2023, o alocuțiune în cadrul dezbaterii generale „Uniți pentru Europa”, la Summitul șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei care se desfășoară la Reykjavik, Islanda, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Alocuțiunea Președintelui României (traducerea în limba română ):
“Este o onoare să fiu astăzi aici pentru cel de-al 4-lea Summit al Consiliului Europei. Astăzi avem o oportunitate istorică de a crește eficiența și reziliența organizației noastre.
Consiliul Europei a fost partenerul de lungă durată și de încredere al României, în călătoria sa istorică de 30 de ani de apartenență la organizație, pe care o sărbătorim în acest an, de la un stat în tranziție către o democrație stabilă și matură.

Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, o continuare a agresiunii începute în 2014, a provocat suferință și distrugere pentru milioane de ucraineni, aducând războiul și atrocitățile sale, din nou, pe continentul european.
A generat crize și provocări suprapuse și a alimentat erodarea spațiului informațional democratic.
Ne-a amintit, încă o dată, cât de prețioasă, și în același timp fragilă, este pacea; ne-a amintit că libertatea este o luptă constantă și că merită să luptăm pentru democrație.

Garantarea securității în sensul său clasic este fundamentul securității noastre. Dar securitatea înseamnă și reziliența societății dată de democrație, de libertățile individuale, de statul de drept, de răspunderea în fața legii, de combaterea dezinformării și de asigurarea aprovizionării cu alimente și energie din surse sigure. Pentru a răspunde provocărilor excepționale ridicate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul Europei a adoptat măsuri îndrăznețe. Dar trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice și pe statul de drept.

Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să rămână un punct central pe agenda organizației.
În acest context, permiteți-mi să subliniez că România sprijină pe deplin Declarația de la Reykjavik și instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise și să luptăm decisiv împotriva impunității.
Dragi colegi,

Aș dori, de asemenea, să reiterez angajamentul nostru față de sistemul Convenției Europene a Drepturilor Omului.
România salută abordarea Consiliului Europei în ceea ce privește protecția mediului și schimbările climatice.
Prin urmare, susținem procesul lansat la Reykjavik privind eficientizarea activității organizației cu privire la mediu.
Cooperarea Consiliului Europei cu partenerul său strategic, Uniunea Europeană, precum și cu celelalte organizații internaționale, este esențială pentru eforturile noastre comune de a răspândi mesajul său în întreaga lume.

Consolidarea parteneriatului dintre aceste organizații rămâne de cea mai mare importanță pentru a crea sinergii.
La final, doresc să felicit Președinția islandeză pentru munca remarcabilă de organizare a acestui Summit și să urez succes viitoarei Președinții letone.
Vă mulțumesc !”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *