Ambasada SUA

Ambasada SUA – președintele Klaus Iohannis a participat la recepția anuală de Ziua Independenţei

Actualitate Politica

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă au participat, joi, la Ambasada SUA, la recepţia anuală cu ocazia Zilei Independenţei.
Tema recepţiei din acest an a fost 50 de ani de la aselenizarea rachetei Apollo 11.

În cadrul discursului său, preşedintele Iohannis a declarat, că principiile incluse în Declarația de Independență fundamentează și astăzi cultura noastră de valori.

„Aceste idei – democrație liberală, libertate politică și economică, stat de drept, separația puterilor – continuă să ne alimenteze încrederea într-un viitor comun tot mai bun. Aceleași valori fundamentale au stat la baza marilor construcții politice rezultate din confruntarea dintre libertate și totalitarism în secolul XX: Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană – organizații pentru succesul cărora rolul Statelor Unite a fost și rămâne de importanță singulară și care, la rândul lor, au un aport nemijlocit la securitatea și prosperitatea Statelor Unite ale Americii”, a spus şeful statului. Preşedintele a salutat faptul că aniversarea de astăzi este plasată și sub semnul misiunii Apollo 11, care la 20 iulie 1969 înfăptuia un vis al întregii omeniri și depășea orice bariere cunoscute până atunci.

„După o jumătate de secol, trebuie remarcată o dată în plus această reușită istorică a națiunii americane și a umanității, care continuă să fascineze și să inspire”, a adăugat acesta.

Președintele Iohannis a arătat că cum 30 de ani, după înlăturarea totalitarismului comunist, România s-a reconectat politic și economic la familia occidentală ca apoi să devină membru al Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene, precum și partener strategic puternic al Statelor Unite.

El a menţionat că sprijinul Statelor Unite pentru eliberarea națiunilor captive ale Europei, izolate în spatele Cortinei de Fier, și asistența oferită în vederea reintegrării în comunitatea transatlantică a fost crucial. „Domnule Ambasador Klemm, România nu va uita niciodată acest sprijin!”, a spus el. „Alături de prietenii și partenerii noștri americani și europeni, națiunea română contribuie acum concret și relevant la consolidarea securității și prosperității comunității transatlantice.

Recent, cu ocazia alegerilor europene și a referendumului privind justiția pe care l-am convocat pe 26 mai, românii au dat un vot covârșitor pro-european și în sprijinul consolidării statului de drept, respingând fără echivoc populismul și discursul anti-european și anti-justiție. Cetățenii României au arătat, o dată în plus, că avem o societate matură și că își doresc o țară puternică și sănătoasă, cu un sistem de justiție curat și independent, în deplină consonanță cu statutul de partener strategic al Statelor Unite și de stat membru al Uniunii Europene și al NATO”, a spus preşedintele Klaus Iohannis. „Veți găsi mereu în România un aliat şi un prieten de încredere, o voce puternică în favoarea cooperării strânse dintre America și Europa! Vă asigur că țara mea și eu personal păstrăm aceeași determinare pentru aprofundarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite!”, a concluzionat şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *