Annecy – perla Alpilor francezi

Actualitate Lifestyle Travel

Annecy este un oraș fermecător situat în inima Alpilor, în departamentul Haute-Savoie din sudul Franței. Datorită cadrului natural excepțional în care se află, între munți maiestuoși și pe malul lacului Annecy (cel mai curat din Europa), orașul este supranumit și Perla Alpilor francezi sau Veneția Alpilor – datorită canalelor care șerpuiesc prin centru, străzilor pietruite, caselor vopsite în culori pastelate și a arhitecturii medievale.

Annecy a fost timp de secole o importanță capitală în regiune, reședința conților de Geneva și a conților de Savoia. În anul 1860 a fost anexat Franței, sub domnia lui Napoleon al III-lea. Cu o bogată moștrenire istorică, arhitecturală și culturală, cu o panoramă magnifică, o arhitectură deosebită a clădirilor și a numeroaselor evenimente ce au loc aici, orașul este un loc incredibil de explorat atât vara, cât și iarna.

Acest loc superb este fără îndoială, una dintre cele mai căutate destinații din toată Franța și poate chiar din toată Europa pentru pasionații de sporturi montane și acvatice.
Centrul istoric este plin de comori ascunse și colțuri pitorești care așteaptă să fie descoperite. Tot aici găsiți mici magazine de suveniruri și magazine alimentare, cu cele mai bune produse din regiune( în special mezeluri și brânzeturi tipice) și restaurante care împrăștie pe străzi mirosurile delicioaselor mâncăruri.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Catedrala Sf. Pierre – datează din anul 1500 și este considerată monument istoric francez. Catedrala găzduiește o orgă din secolul al XIX-lea;
Rue Sainte Claire – lângă Catedrală șerpuiește strada Rue Sainte Clair, unde o multitudine de tarabe colorate reprezintă o piață plină de viață, cu produse de tot felul, dar mai ales produse tipice locale de gustat și descoperit;

Palais de l’Isle – un castel construit pe o mică insulă în mijlocul canalului, clasificat ca monument istoric în anul 1900. De-a lungul timpului structura a avut multiple funcții – gândită inițial ca o fortăreață, castelul i-a găzduit pe conții vremii. A fost apoi transformat în închisoare și tribunal în secolul al XVI-lea. Astăzi, în interior găzduiește mai multe expoziții despre arhitectura și patrimoniul orașului. Acest castel medieval are formă de navă ce pare să navigheze în centrul orașului Annecy. Cu turnulețe zvelte, ferestre mici, pereți înalți din rocă naturală și iluminat ( ceea ce îl face și mai atrăgător), castelul pare a fi o imagine dintr-un basm;

Castelul medieval Annecy – cu o arhitectură inspirată de marile castele franceze, castelul a fost reşedinţa Conţilor de Geneva. După cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformat în cazarmă militară. De aici, vă puteți bucura de o priveliste exceptională asupra orașului și, de asemenea puteți vizita si interiorul castelului, cufundându-vă în atmosfera medievală a locului, deoarece găzduiește expoziții temporare care spun povestea moștenirii regiunii și a arhitecturii acesteia, precum și colecții de lucrări mai moderne;

Lacul Annecy – considerat unul dintre cele mai încântătoare din Europa, lacul este o adevărată bijuterie a naturii. Aici puteți practica numeroase activitati: de la scufundări, de la schi nautic, wakeboarding, pescuit, canyoning, navigație sau excursii cu barca, până la relaxare pe una dinre numeroasele plaje private și publice.

Jardins de l’Europe (Grădinile Europei) – un parc imens care găzduiește plante vechi de secole, un colț romantic cu vedere la lac care a inspirat de-a lungul vremii mulți pictori. Cândva a fost o zonă mlăștinoasă unde a fost construită o primă promenadă în secolul al XVII-lea. La mijlocul secolului al XIX-lea zona a fost achiziționată de municipalitate și transformată aproape într-o insulă. În 1863 au fost proiectate grădinile, formate din peste 600 de copaci;

Podul Iubirii – o pasarelă ce unește Jardins de l’Europe și Pâquier( o esplanadă verde de 7 hectare, cu o vedere splendidă asupra lacului și munților). Podul care este un alt simbol al orașului trece peste Canal du Vassé de unde se pot admira priveliști superbe asupra lacului, canalului și portului, mai ales la apus, când cele mai vibrante culori reflectată în apele lacului.

Dacă veți vizita orașul iarna, când totul se îmbracă în magie, nu puteți rata Piețele de Crăciun din Annecy situate în perioada sărbătorilor în locuri diferite din centrul istoric. Acestea reunesc sute de expozanți în cele 150 de căbănuțe special amenajate și aprovizionate cu suveniruri și cadouri de Crăciun. În această perioadă puteți merge la patinoarul în aer liber, puteți gusta specialitățile tipice, alături de tradiționalul vin fiert și berea locală printre, decorațiuni, brazi gigantici și lumini spectaculoase care oferă fundalul multor evenimente tematice, muzicale și culturale.

De asemenea, în timpul sezonului rece Annecy oferă o varietate de activități în aer liber. Situat la o oră de mers cu mașina de pârtiile de schi excelente, Annecy este alegerea ideală pentru o vacanță la schi în Alpii francezi. Aici există sute de kilometri de pârtii de schi, atât pentru un începători, cât și pentru cei experimentați.
În schimb, dacă ajungeți în Annecy în luna august, puteți participa la o sărbătoare care datează de mai bine de un secol – Festivalul Lacului Annecy, un eveniment uriaș care atrage 200.000 de vizitatori în fiecare an. Aici veți putea vedea unul dintre cele mai mari spectacole de artificii din Europa, care se reflectă pe cer, în mii de culori deasupra lacului, creând o atmosferă cu adevărat magică.

În ceea ce privește gastronomia, în Annecy sunt multe restaurante, în orasul vechi dar și pe toate strazile centrului precum și pe malul lacului Annecy unde puteți descoperi delicioasele preparate culinare specifice zonei care sunt rezultatul unor moduri de viață străvechi și al naturii muntoase. De asemenea, specialitățile locale, pizza, burgeri, înghețată și bucătăria gourmet sunt toate prezente în oraș. Toodată, în lacul Annecy se pescuiesc pești delicioși cu gust rafinat, cum ar fi féra, păstrav și biban pe care îi veți găsi preparați în diverse moduri.

Printre specialitățile culinare se numără: tartiflette, fondue și gratin savoiardo. Tartiflette este un preparat din Alpii francezi cu brânză reblochon, cartofi, lardon si ceapă la care se poate adăuga și un strop de vin alb; Fondue – brânză topită care se servește într-un bol în care se introduc bucățele de pâine prajită; Gratin savoiardo – felii de cartofi şi brânză specifică zonei (Gruyère), gratinați la cuptor.

Cât privește cazarea, în centrul istoric, unde se concentrează farmecul și atmosfera romantică a orașului, cu clădirile sale istorice, canalele și râul Thiou veți găsi o gamă vastă de cazare de toate tipurile. Cei care intenționează să se dedice împrejurimilor se pot caza în cartierul Balmettes (o zonă excelentă la care se poate ajunge cu o scurtă plimbare). De asemenea, Cran-Gevrier ( pe unde trece râul Thiou), unde sunt câteva restaurante drăguțe, este una dintre cele mai bune zone de dormit în Annecy , cu toate că se află la aproximativ 20-30 de minute de mers pe jos.

Aeroportul Aéroport d’Annecy – Meythet, este situat la 3,5 km nord-vest de oraș. Din România nu există zboruri directe la Annecy, trebuie să luați un zbor spre orașul Lyon care este situat la 100 km de Annecy. Din aeroportul Lyon către Annecy puteti lua trenul, autobuzul, taxiul sau puteți închiria o mașină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *