Antony Blinken  – turneu diplomatic în Turcia și în regiune axat pe războiul din Fâşia Gaza

Externe

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken este aşteptat, vineri seară, la Istanbul, pentru a avea sâmbătă convorbiri cu ministrul turc de externe Hakan Fidan şi ulterior cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, axate pe situaţia din Fâşia Gaza. Vizita are loc în cadrul unui turneu ce va mai cuprinde Grecia şi ţări din Orientul Mijlociu şi zona Golfului, în contextul temerilor că războiul dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas s-ar putea extinde către un conflict regional, relatează agenţia EFE.

Turcia este ţara din NATO cea mai critică faţă de ofensiva israeliană împotriva mişcării Hamas în Fâşia Gaza şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a comparat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu Adolf Hitler.
Pe lângă războiul dintre Israel şi gruparea palestiniană Hamas, vor fi abordate în timpul vizitei lui Blinken în Turcia şi teme precum achiziţia de avioane F-16 de către Turcia, blocată de Congresul SUA, şi aderarea Suediei la NATO, blocată până în prezent de Ankara. Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a aprobat ratificarea acestei aderări, dar pentru decizia finală este nevoie şi de votul plenului legislativului.

Într-o declaraţie luna trecută, preşedintele Erdogan a făcut o paralelă între aceste două chestiuni. „Progresele din partea SUA în legătură cu F-16 şi îndeplinirea promisiunilor vor grăbi opinia pozitivă a parlamentului nostru. Totul este corelat”, a indicat liderul turc.

După Turcia, secretarul american de stat va sosi sâmbătă în Grecia, în insula Creta, unde va avea o întrevedere cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, cu care va discuta de asemenea despre războiul din Fâşia Gaza, plus cel din Ucraina şi „alte teme care vor fi anunţate mai târziu”, potrivit declaraţiei unui purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat.

În acest turneu regional, care va dura până pe 11 ianuarie, Blinken se va mai deplasa în Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, inclusiv în Cisiordania, şi Egipt.

„Nu ne aşteptăm ca toate discuţiile în acest turneu să fie uşoare. În mod evident, regiunea se confruntă cu probleme şi decizii dificile, dar secretarul de stat crede că este responsabilitatea SUA să conducă eforturile diplomatice pentru a aborda aceste provocări”, a explicat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *