Inteligența artificială devine urgență pe masa G7 – Meloni anunță că e pericol grav pe piața muncii

Externe

Premierul Italiei , Giorgia Meloni , a declarat joi că preşedinţia G7, asigurată anul acesta de ţara sa, va considera ca teme principale sprijinul pentru dezvoltarea Africii şi pericolele generate de inteligenţa artificială (AI), informează Reuters.

La o conferinţă de presă în care a abordat multe subiecte, ea a afirmat că Italia va continua să sprijine Ucraina în războiul de apărare împotriva Rusiei şi a avertizat că escaladarea în continuare a conflictului din Orientul Mijlociu ar putea avea „consecinţe inimaginabile”.

Italia a preluat la începutul lui ianuarie preşedinţia grupului din care face parte, alături de ţările democratice cu cele mai mari economii – Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Regatul Unit – şi va găzdui numeroase reuniuni ministeriale, precum şi summitul G7 din iunie.

Meloni a anunţat însă că doreşte să organizeze şi o sesiune specială pentru AI, înaintea întâlnirii la vârf. Ea s-a declarat „îngrijorată imens” de impactul AI asupra pieţei muncii. „Astăzi ne confruntăm cu o revoluţie în care intelectul (uman) riscă să fie înlocuit”.

Şefa guvernului de la Roma şi-a amânat în decembrie, din motive de sănătate, conferinţa de presă care ar fi trebuit să marcheze sfârşitul anului trecut.
Acum, ea şi-a prezentat pe larg ideile legate de G7, arătând că grupul trebuie să se concentreze asupra dezvoltării Africii. „Ceea ce cred că trebuie făcut în Africa nu este caritabil. Ceea ce trebuie făcut în Africa este construcţia cooperării şi a unor relaţii strategice serioase, ca egali, nu ca prădători. Ceea ce trebuie făcut în Africa este să apărăm dreptul de a nu fi obligat la emigraţie (…) iar asta se face cu investiţii şi cu o strategie”.

Pe agenda G7 se vor afla însă, foarte probabil, şi războiul din Ucraina şi conflictul din Gaza între Israel şi Hamas, apreciază Reuters. Joi seara, Meloni a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski – prima ei convorbire internaţională în calitate de preşedintă a G7, a menţionat cabinetul premierului.

După dialog, Zelenski i-a mulţumit pentru sprijin, inclusiv cel în vederea aderării Ucrainei la UE, transmite dpa. El a scris în reţeaua X că a informat-o pe Meloni şi despre cele mai recente atacuri ruseşti. „Îi sunt recunoscător Italiei şi personal Giorgiei pentru disponibilitatea lor de a continua întărirea apărării antiaeriene ucrainene”, a arătat liderul de la Kiev.
Meloni, care a devenit în 2022 prima femeie la conducerea guvernului Italiei, a susţinut că Occidentul trebuie să furnizeze în continuare armament şi sprijin material Ucrainei şi este de părere că „singura modalitate de a ajunge la orice fel de soluţie diplomatică în Ucraina, la orice fel de negociere, este de a menţine echilibrul forţelor pe teren”.

În privinţa conflictului din Gaza, Meloni a cerut Israelului să evite victimele civile şi a apreciat că este nevoie de o soluţie pe termen mai lung pentru problema palestiniană. „Cred că (…) este o greşeală să se spună să distrugem întâi Hamas şi vorbim pe urmă . (…) Una din cele mai bune metode de a răspunde cacealmalei Hamas, care nu are niciun interes privind cauza palestiniană, este să acţionăm pentru o soluţie structurală a problemei palestiniene”, a afirmat aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *