serviciului 112

Apelurile nejustificate la 112 se sancționează conform legii

Social

Atenţie, apelurile nejustificate la 112 se sancţionează conform legii – numai pentru această abatere sancţiunile aplicate de către jandarmi se ridică la peste 25.000 de lei de la începutul acestui an până în prezent, informează într-un comunicat de presă – Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud.

“Echipajele de Jandarmerie intervin în sprijinul persoanelor atunci când sunt sesizate prin intermediul Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, când se autosesizează cu privire la producerea unor fapte de natură contravenţională sau în cazul unor infracţiuni.

De la începutul acestui an au fost constatate 36 de sancţiuni în valoare de 25.300 lei dintre care 18 avertismente scrise pentru cazurile în care forţele de ordine au fost alertate în mod nejustificat. (O.U.G. 34/2008 sau Legea nr. 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice)
Apelarea prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă
112 trebuie efectuată numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate pentru soluţionarea acelui eveniment. Nu abuzaţi de acest număr de telefon fără a avea într-adevăr un motiv real sau o urgenţă.

O.U.G. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă este actul normativ care reglementează organizare şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă. Acesta stabileşte că numărul de urgenţă se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Pe această cale, amintim cetăţenilor faptul că apelarea abuzivă a Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la
1.000 la 2.000 de lei. Săvârşirea din nou a contravenţiei în interval de un an de la constatare se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.

Conform legii nr. 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenţiei la faţa locului, fără motiv întemeiat se sancţionează cu amendă cuprinsă între 100-500 lei.

Majoritatea dintre sancţiunile aplicate de către jandarmi pentru apelurile nejustificate la 112 au fost legate de tulburarea ordinii publice deşi nu era cazul, respectiv apelarea acestui număr după consumul excesiv de băuturi alcoolice.”, se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *