Arabia Saudită preia o participaţie de 10% la aeroportul londonez Heathrow

Externe

Fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită (PIF) va prelua o participaţie de 10% la Topco, firma care gestionează aeroportul londonez Heathrow, unul dintre cele mai importante hub-uri din Europa, la care este acţionar şi fondul suveran din Qatar (QIA), potrivit Bloomberg.

Public Investment Fund (PIF) va deveni acţionar la Heathrow, ca urmare a deciziei grupului spaniol de infrastructură Ferrovial de a-şi vinde întreaga participaţie de 25% pe care o deţine la Topco pentru 2,37 miliarde lire sterline (3 miliarde de dolari).

Ferrovial a precizat că fondul francez de private equity Ardian va prelua o participaţie de 15%, iar PIF restul de 10%.
Cei doi noi investitori se vor alătura actualilor proprietari ai aeroportului Heathrow, printre care se numără emiratul Qatar, cu o participaţie de 20%, precum şi Caisse de depot et placement du Quebec, fondul suveran din Singapore (GIC) şi fondul american Alinda Capital Partners, fiecare din acestea cu o participaţie mai mică de 13%.

În ultimii ani, Public Investment Fund a devenit un mare investitor la nivel mondial, după ce prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a început să implementeze propria sa versiune a capitalismului de stat în regatul saudit. Fondul suveran PIF, care în 2022 a făcut parte dintr-un consorţiu ce a preluat divizia de turnuri de telefonie mobilă a Vodafone Group, şi-a propus să ajungă la active de 2.000 de miliarde de dolari în anul 2030. Asta ar face din PIF cel mai mare fond suveran din lume, un titlu care în prezent este deţinut de Fondul suveran al Norvegiei.

Aeroportul londonez Heathrow este o destinaţie importantă pentru zborurile spre şi dinspre regiunea Golfului Persic.
Companii precum Emirates, Qatar Airways şi Etihad Airways PJSC au mai multe zboruri pe zi cu plecare şi aterizare pe Heathrow.
În paralel, Arabia Saudită este într-un proces de extindere a industriei sale aeriene, în ideea de a atrage mai mulţi turişti şi mai multe afaceri în ţară.

Recent, autorităţile saudite au înfiinţat Riyadh Air, o nouă companie aeriană care se va adăuga actualului transportator naţional Saudia.

În primele 9 luni ale acestui an, un număr de 59,4 milioane de pasageri au trecut prin aeroportul londonez Heathrow, în creştere cu 34,4% comparativ cu perioada similară din 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *