Bacalaureat

Astăzi începe Bacalaureatul 2019 – cu proba orală la limba română

Social

135.655 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, anunță Ministerul Educației Naționale. Dintre aceștia, 116.037 sunt absolvenţi din promoţia curentă şi 19.618 din sunt seriile anterioare.

Spre deosebire de anul trecut, când probele de competențe de la BAC s-au dat în iarnă, anul acesta s-a revenit la sistemul vechi. Astfel, pentru susținerea probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a aprobat prin ordin zilele de 3 și 4 iunie.

După această probă urmează cea de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5-6 iunie). În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

De obicei, cerința de la primul subiect este citirea textului și rezolvarea unor cerințe legate de conținutul lui, inclusiv stil, idei, mijloace artistice. La punctul al doilea, elevului i se cere să-și construiască o opinie argumentată în legătură cu o anumită temă.

Modele de subiecte pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, la limba maternă, dar și la limbile străine pot fi consultate în secțiunea dedicată BAC 2019 pe site-ul edu.ro.

Ulterior, încep probele scrise la examenul de bacalaureat 2019:
1 iulie 2019 – Limba și Literatura Română – proba Ea – examen scris;
2 iulie 2019 – Limba și Literatura Maternă – proba Eb – examen scris;
3 Iulie 2019 – Proba obligatorie a profilului – proba Ec – examen scris;
4 Iulie 2019 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed – examen scris.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie şi este urmată de depunerea eventualelor contestaţiilor. Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate eventualele contestaţii, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *