Sri Lanka

Atentate în Sri Lanka de Paștele catolic

Externe

Mai multe explozii au lovit, în duminica Paștelui catolic, biserici și hoteluri din Sri Lanka. Peste 350 de morți și peste 500 de răniți în urma valului de atacuri sinucigaşe şi cu bombă care a vizat biserici şi hoteluri în capitala Sri Lanka în prima zi de Paşte. Printre victime se numără şi zeci de cetăţeni străini, printre aceştia portughezi şi britanici. 7 suspecţi au fost arestaţi până acum.

Conform Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, în Sri Lanka erau, la momentul atacurilor, 8 elevi români şi profesorul lor, aflaţi într-un schimb de experienţă, cât şi două familii, în vacanţă. Copiii au fost duşi într-o unitate militară de la marginea capitalei şi vor reveni în ţară pe 26 aprilie.

Pentru moment, niciun român nu se află pe lista victimelor atacurilor. Ministrul de Externe de la Bucureşti i-a îndemnat pe românii aflaţi acolo să să se întoarcă în ţară cât mai rapid.

Mesaje de solidaritate şi de condamnare a atacurilor din Sri Lanka au venit din toată lumea, inclusiv de la Vatican şi din România.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care condamnă atacurile din Sri Lanka și transmite condoleanțe rudelor victimelor.

„Condamn cu fermitate atacurile înfiorătoare la adresa oamenilor nevinovaţi din #Sri Lanka în duminica Paştelui. Condoleanţe tuturor celor care au avut de suferit. Trebuie să apărăm libertatea religioasă şi credinţa”, a scris şeful statului pe Twitter.

După mesajul ”Urbi et Orbi”, papa Francisc a dat glas durerii pentru atentatele comise în dimineața zilei de Paști în Sri Lanka asupra unor comunități creștine care celebrau cu bucurie Învierea Domnului.

La rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a transmis pe Twitter că, indiferent de motivaţie, exploziile au fost „laşe, barbare şi sângeroase”, la fel ca atacurile de luna trecută de la o moschee din Noua Zeelandă, adăugând că „terorismul nu cunoaşte religie, naţiune sau geografie”.

”Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile produse la data de 21 aprillie 2019, în oraşul Colombo şi în alte regiuni din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka.

Reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate”, a transmis, duminică, MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *