parlamentul european

Piața unică digitală – noile norme

Social

Săptămâna trecută, Parlamentul European a aprobat noul Regulament privind practicile comerciale dintre platforme și întreprinderi, care vizează crearea unui mediu echitabil, fiabil și bazat pe inovare pentru întreprinderi și comercianți atunci când utilizează platforme online, se arată într-un comunicat.

Într-o declarație comună, vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, și comisarul pentru economia digitală și societatea digitală, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul votului:

„Suntem încântați de sprijinul covârșitor exprimat de deputații din Parlamentul European pentru noile norme privind practicile comerciale ale platformelor online.

Este vorba despre primul regulament din lume care abordează provocările relațiilor de afaceri din cadrul economiei platformelor online și, ca atare, reprezintă o etapă importantă a pieței unice digitale, care pune bazele viitoarelor evoluții.

Acesta nu numai că va îmbunătăți încrederea, previzibilitatea și securitatea juridică, ci va oferi și opțiuni noi și accesibile în ceea ce privește măsurile reparatorii și soluționarea litigiilor dintre întreprinderi și platforme. Regulamentul a fost conceput cu gândul la milioanele de întreprinderi mici și mijlocii, pentru ca acestea să nu se mai confrunte cu suspendări de conturi neexplicate, cu ierarhizări netransparente în rezultatele căutărilor, cu mecanisme de soluționare a litigiilor care nu sunt accesibile financiar și multe alte practici neloiale. De asemenea, regulamentul va aduce beneficii importante consumatorilor, stimulând întreprinderile să devină active pe platformele online, ceea ce, la rândul său, va conduce la o gamă mai largă de produse și servicii, de o calitate mai bună și cu prețuri mai mici. Suntem recunoscători tuturor părților implicate, instituțiilor UE și statelor membre, pentru eforturile considerabile depuse pentru a ajunge la un compromis bun într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Iată încă o evoluție pozitivă în perspectiva viitoarelor alegeri europene.”
Textul adoptat de Parlamentul European mai trebuie să fie aprobat în mod oficial de Consiliul Uniunii Europene. Odată aprobat, regulamentul va intra în vigoare după 12 luni de la data publicării în Jurnalul Oficial.

De asemenea, UE a înființat Observatorul privind economia platformelor online, care va avea sarcina de a monitoriza evoluția pieței și punerea în aplicare efectivă a normelor. Observatorul și-a început deja activitatea și va oferi consiliere Comisiei cu privire la necesitatea unor acțiuni suplimentare.

Platformele permit accesul rapid și eficient la piețele internaționale de consum online, motiv pentru care milioane de întreprinderi de succes apelează la acestea. Cu toate acestea, s-a considerat important să se abordeze aspectele structurale și să se prevină practicile comerciale neloiale.

Comunicarea Comisiei privind platformele online, publicată în mai 2016, a evidențiat anumite domenii în care sunt necesare mai multe eforturi pentru a se asigura un ecosistem bazat pe încredere, legalitate și inovare în UE.

Drept urmare, în aprilie 2018, Comisia a prezentat o propunere de Regulament al UE privind echitatea și transparența practicilor comerciale ale platformelor online și a creat Observatorul privind economia platformelor online.

Această inițiativă răspunde angajamentului asumat de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 2017 de a proteja un mediu de afaceri echitabil, previzibil, durabil și sigur în economia online și face parte, de asemenea, din realizările pieței unice digitale (care sunt prezentate mai detaliat în această serie de postări de către vicepreședintele Andrus Ansip).

Noile norme au la bază o evaluare a impactului care include atât dovezile obținute, cât și punctele de vedere exprimate de părțile interesate în cursul unui exercițiu de colectare de date care a durat doi ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *