Sebastian Kurz

Austria – Guvernul Kurz demis prin moţiune de cenzură

Externe

Guvernul conservatorului Sebastian Kurz a fost demis prin moţiune de cenzură, luni, la zece zile de la izbucnirea scandalului Ibiza-gate, care a zdruncinat scena politică din Austria înainte de alegerile europene.

Parlamentul Austriei a aprobat luni după-amiază moţiunea depusă de Partidul Social-Democrat (SPÖ, centru-stânga) împotriva Guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz, liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac (ÖVP). Moţiunea social-democrată a fost susţinută şi de Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă-dreapta), precum şi de mişcarea JETZT (ACUM, de stânga).

Guvernul Austriei era susţinut de o coaliţie formată de Partidul Popular Austriac cu Partidul Libertăţii. Alianţa politică s-a destrămat după ce cancelarul Sebastian Kurz a cerut demiterea din Guvern a unor lideri ai Partidului Libertăţii în contextul scandalului de corupţie în care este implicat vicecancelarul demisionar Hainz-Christian Strache.

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a recomandat organizarea de alegeri parlamentare anticipate în septembrie.

În urmă cu o săptămână, coaliția guvernamentală de dreapta – extremă dreapta din Austria s-a destrămat, cu doar câteva zile înaintea alegerilor europene, după plecarea tuturor miniștrilor FPÖ, pe fondul scandalului declanșat de publicarea unei înregistrări video în care liderul naționalist Heinz-Christian Strache, care deținea și funcția de vicecancelar, se declara dispus să acorde contracte publice austriece în schimbul obținerii de finanțări din Rusia.

Partidul Libertății anunța lunea trecută retragerea cu efect imediat a tuturor miniștrilor din cabinetul format cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, fără a mai aștepta alegerile parlamentare anticipate programate în septembrie.

Plecările au venit după decizia șefului guvernului de a-l demite pe ministrul de Interne de extremă dreapta Herbert Kickl.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *