Avila – una dintre bijuteriile  medievale ale Spaniei

Actualitate Lifestyle Travel

Orașul spaniol, Avila din Spania este declarat patrimoniu mondial de UNESCO și este unul dintre cele mai fascinante orașe din țară.
Situat la o altitudine de 1130 m deasupra nivelului mării, orașul cu străzile sale pietruite, numeroase palate renascentiste, biserici romanice, case impunătoare din secolele al XVI-lea și al XVII-lea și, de asemenea, multe elemente medievale îți amintește de alte vremuri.

De-a lungul secolelor, orașul a fost dominat de diferite popoare – baza orașului este aceea a unei fortificații romane, căreia i-au urmat apoi maurii, însă o mare parte din planul actual datează din secolele al XI-lea și al XII-lea.
Este locul de naștere al Sfintei Tereza care dă faimă acestui loc (a făcut din Avila o destinație importantă pentru pelerini) și, de asemenea, este unul dintre cele mai importante locuri din regiunea Castilla y León.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Zidurile de piatră (un exemplu frumos de arhitectură medievală) – cu o înălțime de 12 metri și 3 metri grosime, perimetrul lor măsoară 2526 metri și poate fi explorat în cea mai mare parte pe jos. Zidurile intercalează cu 87 de turnuri puternice și 9 portaluri. Cele patru puncte de acces sunt Puerta de Alcazar, Carnicerìas, Arco del Carmen și Puente Adaja. Vizitele ghidate sunt frecvente între lunile iunie și septembrie. După ce travesați zidurile orașului, în interiorul Avilei veți găsi o serie de palate renascentiste din secolele XV și XVI. Printre acestea: Palacio de los Mújica (Torreón de los Guzmanes), Palacio de Valderrábanos, Palacio del Marqués de Velada, Antiguo Palacio Episcopal y Episcopio;

Plaza de Santa Teresa de Jesus – în această piață, chiar în afara zidurilor orașului, unde se desfășoară cea mai mare piață din Avila se află și biserica Sf. Petru – un frumos exemplu romanic din secolul al XII-lea;

Plaza Mayor – piața principală din Ávila, cunoscută și sub numele de Plaza del Mercado Chico. Aici se află primăria a cărei fațade este realizată în principal din sculpturi de granit. Este formată dintr-un prim nivel de arcade, un etaj cu balcon și un nivel superior cu două turnuri. În această piață puteți savura unele dintre cele mai tipice tapas, patatas revolconas, (cartofi cu boia de ardei și bacon), torreznos (fâșii de slănină prăjită), molejas și chorizo de olla.

Unele dintre marile valori ale orașului sunt bisericile. Din punct de vedere religios, toată lumea cunoaște Avila datorită prezenței Sfintei Tereza( prima femeie care a fost numită Doctor al Bisericii). Printre acestea se numără:
Biserica Sf. Ioan Botezătorul ( declarată monument istorico-artistic cu caracter național – la 13 aprilie 1983). Este o biserică parohială modestă din secolul al XVI-lea, care păstrează cristelnița în care a fost botezată Sfânta Tereza de Avila;

Mănăstirea Întrupării – mănăstire renascentistă situată la nord de ziduri în care Sfânta Tereza a trăit 27 de ani. Aici puteți vedea bucata de lemn pe care a folosit-o ca pernă și camera în care a avut viziunea pruncului Isus;
Biserica Sf. Toma – construită datorită Regilor Catolici ai Spaniei, în 1483, a servit și ca palat de vară. Se poate admira un splendid mozaic roman;

Mănăstirea San Jose de Avila – prima mănăstire fondată în mare secret de Sfânta Tereza în 1562;
Mănăstirea Sfânta Tereza – construită în 1636( chiar pe locul unde se a viețuit sfânta) sub directa îndrumare a episcopului de Avila, Marquez de Gaceta. Manastirea a fost ridicata dupa un proiect al architectului Fray Alonso de San Jose. În curtea mânăstirii este posibil să vedeți grădina unde sfânta s-a jucat în copilărie. De asemenea, la mânastire se află si mormântul acesteia.

Pe lângă lăcașurile de cult legate de Sfânta Tereza, există și alte biserici foarte interesante din punct de vedere istorico-arhitectural printre care:
Catedrala Avila – biserica principală a orașului (declarată monument național și patrimoniu mondial). Absida este așezată între zidurile orașului și este întărită la exterior (fiind parte integrantă a sistemului defensiv al orașului). Acest element, împreună cu cele două turnuri(unul nu a fost niciodată terminat) îl fac să pară a fi un amestec între o biserică și o cetate. Biserica prezintă două stiluri arhitecturale diferite – romanic și gotic;

Basilica Sf. Vicențiu – una dintre cele mai importante biserici din punct de vedere artistic nu numai din Ávila, ci și din întreaga zonă. Biserica, care prezintă o arhitectură mixtă, ce îmbină stilurile romanic și gotic a fost construită în secolul al XI-lea pe locul unde Vicențiu și cele două surori au fost uciși de romani în secolul al IV-lea.

De asemenea, în Avila există multe locuri instagramabile, mai ales apusurile de soare. Cel mai frumos este apusul văzut de la Humilladero de los Cuatro Postes – situat în afara zidurilor orașului, după podul de peste râul Adaja. Privirea de ansamblu asupra orașului, cu zidurile în prim plan și culoarea cerului care se schimbă, este spectaculoasă.

În ceea ce privește gastronomia, Avila se remarcă printr-o ofertă gastronomică destul de bogată. Printre mâncărurile tipice se numără: celebrul Chuletón de Ávila (cotlet vacă sau vițel din rasa autohtonă- Avileña-Black Iberian) – o friptură mare de vită preparată la grătar care se servește însoțită de cartofi și salată verde; Patatas Revolconas (piure de cartofi cu usturoi, boia de ardei și bacon); supa Casteliană (preparată cu pâine, ouă, șuncă, usturoi) sau Judiones del Barco (mâncare de fasole cultivată local). Delicoase sunt și friptura de porc sau miel.

De asemenea, acest oraș oferă si un desert foarte tipic si unic – Yemas de Santa Tereza (Yema în spaniolă înseamnă gălbenuș). Yemas de Santa Tereza sunt dulciuri tipice tradiției mănăstirii spaniole. Sunt deserturi cu ouă legate de Sfânta Tereza de Avila, care este sărbătorită pe 15 octombrie. Acestea sunt cremoase și aromate cu caramel, lămâie și scorțișoară. Alte deserturi tipice pe care trebuie să le încercați sunt foietajele San Juan de la Cruz sau Huesos de Ávila (gogoși prăjite care au o formă ca de oase).

Cât privește cazarea, Avila oferă multe locuri încântătoaare unde puteți să rămâneți peste noapte, cu prețuri pentru toate buzunarele.

Printre cele mai interesante se numără: La Casa del Presidente, un hotelde 5 stele care a fost cândva casa primului – ministru al Spaniei. Hotelul este aproape de zidurile orașului, lângă Puerta de Santa Tereza. Facilitățile hotelului includ o piscină în aer liber, un restaurant gourmet și mic dejun inclus în preț.

Un alt hotel remarcabil, în interiorul zidurilor orașului este Parador de Ávila, un hotel de 4 stele, găzduit într-un palat renovat din secolul al XVI-lea. Camerele spațioase au decor tradițional, precum și vederi incredibile la zidurile orașului sau la grădină. Restaurantul gourmet al hotelului servește preparate din bucătăria tradițională din regiune.

Avila se află la puțin peste 100 km de capitala Madrid. Așadar, pentru a ajunge în acest oraș trebuie să luați un zbor București – Madrid și de acolo puteți închiria o mașină cu care mergeți aproximativ o oră și jumătate. De asemenea, din Madrid sunt foarte frecvente trenurile care ajung în gara Avila.

Fiind situată pe un deal, la peste 1.100 de metri deasupra nivelului mării, Avila are o climă continentală cu ierni aspre și zăpadă în timpul acestui anotimp, iar verile sunt scurte, calde și uscate.
Cel mai bun moment pentru a vizita frumosul oraș este primăvara și toamna, dar și vara poate fi și o perioadă bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *