Avola – orașul migdalelor

Actualitate Lifestyle Travel

Avola este un oraș de litoral din zona de sud-est a Siciliei, în provincia Siracuza, bogat în tradiții și cultură, cu situri istorice pline de farmec, natură necontaminată și plaje cu nisip auriu scăldate de apele cristaline ale Mării Ionice.

Fie că sunteți un pasionat de arhitectură sau de istorie, un iubitor de natură sau un gurmand, acest colț autentic al Siciliei are ceva de oferit.

O mare parte a centrului istoric din Avola, care este în formă de hexagon este caracterizat de stilul baroc. Centrul se extinde într-o rețea ordonată de străzi – cele două străzi principale, Corso Vittorio Emanuele și Corso Garibaldi, se întâlnesc în piața principală, Piazza Umberto I, și împart orașul în 4 cartiere.

(Trebuie menționat faptul că vechiul nucleu din Avola a fost distrus de un cutremur violent din 1693 și reconstruit în întregime, conform unui proiect al arhitectului italian, Frate Angelo.
Așadar, a fost concepută o zonă hexagonală, cu o piață centrală înconjurată de numeroase străzi înguste unde veți găsi o multitudine de monumente interesante care povestesc trecutul Avolei.

În Piazza Umberto I se află Biserica Mamă a S. Nicolo, astăzi dedicată lui San Sebastiano. În această piață, puteți să vă plimbați, să cumpărați suveniruri sau să luați masa într-unul dintre numeroasele localuri.
În punctele terminale ale celor două străzi principale se află alte patru pieţe, cu tot atâtea biserici: Biserica Santa Venera, Biserica San. Antonio Abate, Biserica SS. Annunziata sau Badia, Biserica San Giovanni Battista.Pe lângă aceste biserici, este posibil să vizitați Palatul Orașului, Piața Veche și Teatrul Garibaldi.

Palatul orașului este o clădire valoroasă în stil neoclasic care a fost construită în 1863, după un proiect al lui Salvatore Rizza și finalizat în 1870. În interior, palatul are o scară spectaculoasă și un salon elegant de o valoare deosebită, iar pe uşile superioare se află picturi care reprezintă produsele excelente ale teritoriului.

Antico Mercato (Piața Veche) este o clădire situată în inima orașului, construită în anul 1895 și caracterizată prin stilul neoclasic care, astăzi adăpostește Biblioteca Municipală din Avola. Clădirea prezintă arcade sugestive și medalioane mari, care o îmbogățesc. Din exterior se poate admira stema mare, care a fost creată de celebrul sculptor Francesco Puzzo.

Teatrul Garibaldi este o clădire impunătoare, cu o fațadă înaltă de 17 metri al cărei interior este plin de farmec, datorită eleganței decorațiunilor care îl împodobesc.
De asemenea, trebuie adăugat faptul că orașul Avola a fost întotdeauna un oraș foarte înfloritor în sectorul agricol, fiind renumit pentru migdalele și lămâile sale, care stau la baza multor rețete locale, precum și pentru vinul Nero d’Avola care este unul dintre cele mai apreciate vinuri din lume și este proodus încă de la sfârșitul secolului al XV-lea.

Pentru a gusta autenticul Nero d’Avola, vizitați cramele locale care oferă degustări și tururi pentru a descoperi secretele acestui vin renumit.
Lămâia este o altă mare producție a teritoriului Avola. Cultivarea sa datează din vremurile dominației arabe și astăzi este prezentă oriunde este posibil un sistem de irigare. Cea mai răspândită și apreciată specie de lămâie este soiul femminello siracusano, de formă alungită și care înflorește de mai multe ori pe parcursul anului, permițând diverse recolte.

Mandorla pizzuta di Avola este fructul delicios al migdalului. Înflorirea abundentă a migdalilor în mijlocul iernii, între lunile ianuarie și februarie, este un spectacol. Fructul ajunge la maturitate între lunile iulie și august și există diverse tipuri, dar pizzuta este de neegalat ca formă și gust.

Pentru a afla mai multe despre migdale vizitați Museo della Mandorla e delle Tradizioni Avolesi – Muzeul Migdalelor și Tradițiilor situat chiar în afara centrului istoric, într-o zonă înconjurată de lămâi, viță de vie, trestie de zahăr și migdali. Muzeul găzduiește fotografii de epocă și instrumente antice de producție care spun istoria activităților ce au făcut din Avola o mândrie siciliană.

Dar Avola nu înseamnă doar comori culturale, istorice sau agricole, ci și un vast patrimoniu naturalist. De exemplu, Lacurile din Avola sunt renumite în toată Italia și nu numai. Acestea sunt situate într-una dintre cele mai frumoase rezervații din regiune – Cavagrande del Cassibile, un cadru spectaculos și uluitor, perfect pentru a petrece câteva ore în pace și liniște. Este vorba despre o autentică oază de liniște, în care se disting doar sunetele păsărilor și murmurul râului Cassibile, care are o apă transparentă și foarte curată ce curge prin prin poieni și păduri luxuriante. Totodată, în acest loc minunat se află mulți copaci seculari, orhidee care colorează peisajul cu nuanțele lor, capre sălbatice, precum și numeroase specii de fluturi și păsări.

De asemenea, Avola se poate lăuda cu o serie de plaje de poveste cu nisip fin, auriu, scăldat de o mare turcoaz. Printre acestea se numără: plaja Ferro di Cavallo (aproape de centrul orasului) încadrată de agave și dotată cu servicii, umbrele si sezlonguri; plaja Pantanello, destul de aglomerată pe timpul verii, dar, la fel de confortabilă ca și prima; plaja Gallina – face parte din rezervația Cavagrande del Cassibile, este pură și sălbatică. Cu apele sale cristaline și nisip auriu, această plajă este perfectă pentru relaxare și înot în apele frumoase ale Mării Ionice; Marina Vecchia– situată la sud de Tonnara, inima satului de pe litoralul Avola.

Totodată, puteți găsi golfuri splendide, caracterizate de prezența nisipului foarte fin, auriu, dar și alte plaje cu piatră deosebit de pitorești unde apa mării oferă un cadru peisagistic spectaculos, pentru a vă bucura de momente splendide de relaxare. Plajele Gallina și Avola Marina sunt ideale și pentru activități acvatice.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria siciliană este renumită în întreaga lume, iar Avola oferă posibilitatea de a savura mâncăruri tradiționale realizate cu cele mai proaspete produse locale.

De la paste, la Caponata de vinete – „ghiveci” sicilian, celebrele Arancini de orez, Impanata din pește Spada, Scaloppine al Marsala( felii subţiri şi fragede de viţel, cu sos delicat pe bază de Marsala), Pasta al nero di Seppia, servite într-un sos, asezonate cu bucăţi de brânză ricotta, Pollo all’arancia alla catanese – o combinaţie de arome mediteraneene şi arabe, lângă care puteți adăuga vinul roșu, tipic Sicilian – Nero d’Avola, mândria orașului. Să nu uităm de migdalele „pizzuta” și deserturile siciliene, delicioase de patiserie făcute din acestea.

Cât privește cazarea, Avola oferă mai multe oportunități de a rămâne aici peste noapte, precum hoteluri, apartamente și pensiuni, pentru toate gusturile și buzunarele. Există, de asemenea mai multe B&B-uri, case complet renovate, multe dintre ele transformate în mici căsuțe fermecătoare, cu mobilier de epocă.

Pentru a ajunge la Avola, cel mai apropiat aeroport este Fontanarossa di Catania, iar de acolo veți putea continua călătoria (pe autostradă) care durează puțin peste o oră cu o mașină de închiriat sau cu un taxi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *