Bergamo – un amestec de istorie și modernitate

Lifestyle

Orașul Bergamo, situat în nordul Italiei (Lombardia) este unul dintre acele orașe care sunt uneori vizitate aproape întâmplător și care ajung să rămână gravate în memorie. Este un oraș cu multe chipuri, potrivit pentru vizitatorii de toate vârstele care pot găsi atracții, localuri cu o bucătărie excelentă, cât și magazine care pot satisface orice client.

Bergamo este amestecul perfect de istorie și modernitate, marcat de împărțirea perfectă a orașului în zonele superioare și inferioare – Citta Alta și Citta Bassa.

Atât Orașul de Jos, cât și Orașul de Sus oferă multe oportunități de a vă distra și de a petrece zile plăcute între cultură, istorie și divertisment, printre zidurile venețiene din secolul al XVI-lea, incluse pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO în 2017, până la urmele trecutului roman încorporate între zidurile medievale și turnurile care se ridică spre cer.

Această separare este profund simțită, atât din punct de vedere geografic (Orașul de Sus, așa cum sugerează și numele, este construit pe vârful unui deal, în timp ce Orașul de Jos se află la poalele acestuia), cât și din punct de vedere istoric (orașul superior este nucleul original al orașului Bergamo și partea antică, orașul inferior este în schimb cea mai modernă parte).

Bergamo este unul dintre puținele orașe italiene al căror centru istoric este încă complet înconjurat de ziduri de apărare. Acestea sunt foarte bine conservate. Cel mai bun mod de a vă bucura de frumusețea peisajului, a orașului și a împrejurimilor este de a parcurge întreaga lor cale, presărată cu bănci și grădini.

Printre principalele atracții se numără:
Capela Colleoni – în Bergamo Alta, în Piazza Duomo, lângă Bazilica Santa Maria Maggiore, se află Capela Colleoni, mausoleul liderului renascentist Bartolomeo Colleoni. Lucrarea a fost proiectată în a doua jumătate a secolului al XV-lea de arhitectul și sculptorul Giovanni Antonio Amadeo și este considerată capodopera sa, cu elemente medievale care evocă deja stilul renascentist lombard ulterior;

Bazilica Santa Maria Maggiore – datând din secolul al XII-lea, tot în Piazza Duomo din Bergamo Alta, există și marea Bazilică Santa Maria Maggiore, cu clopotnița sa. Există patru porți de acces, inclusiv cele două numite „Dei leoni rosi” și „Dei leoni bianchi”, fiecare apărată de doi lei de piatră. Interiorul este construit în stil baroc. În interiorul bisericii se află și mormântul marelui compozitor bergamez Gaetano Donizetti;

Duomo di Bergamo – lângă Bazilica Santa Maria Maggiore se află Catedrala Sant’Alessandro (Duomo di Bergamo). Mai multe straturi arhitecturale din diferite epoci au fost descoperite sub Catedrală, deja un lăcaș de cult în epoca creștină timpurie. În interior, nu ratați Cappella del Crocefisso;
Palazzo della Ragione și Campanone – construit la sfârșitul secolului al XII-lea, Palazzo della Ragione este cea mai veche primărie din Italia.

Formele sale medievale, sobre au vedere la Piazza Vecchia, lângă Campanone, un vechi turn (Bergamo era cunoscut ca orașul celor o sută de turnuri), astăzi Turnul Civic. În fiecare zi, la orele 22.00 , clopotul bate de o sută de ori, așa cum se obișnuia în trecut;

Piazza Vecchia – inima orașului Bergamo Alta este Piazza Vecchia, pe care marele arhitect și urbanist Le Corbusier a considerat-o una dintre cele mai frumoase piețe din Europa. Este unul dintre centrele vieții de noapte din Bergamo, un loc de întâlnire pentru studenții Universității din Bergamo și animată de cluburi și baruri în împrejurimi;

Accademia Carrara și Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea – înființată în 1794 ca galerie de artă și școală de arte plastice, Academia găzduiește acum aproximativ 1800 de picturi din secolul al XV-lea până în al XIX-lea, ale marilor artiști: Pisanello, Botticelli, Bellini, Mantegna, Raffaello, Tiepolo, Canaletto, precum și o colecție de pictură modernă și contemporană găzduită la Galeria de Artă Modernă și Contemporană (GAMeC), cu lucrări de Savinio, Morandi, Boccioni, Balla, Casorati, De Chirico, Kandinsky și alții;

Muzeul de Științe Naturale – se află în Piazza Cittadella, în Bergamo Alta. Printre colecțiile sale de animale din întreaga lume (inclusiv aproximativ un milion de arahnide și insecte) și 55.000 de descoperiri de fosile. Dacă vă plac dinozaurii acesta este locul perfect;

Casa-muzeu Donizetti – a fost locul de naștere al celebrului compozitor Gaetano Donizetti. Veți fi întâmpinați de notele celor mai cunoscute lucrări ale maestrului, observând documente, fotografii, orice fel de mărturie despre viața și opera muzicistului din Bergamo;

Piața Matteotti – dacă centrul orașului superior este Piazza Vecchia, în orașul inferior zona cea mai modernă este Piazza Giacomo Matteotti. Nu lipsesc atracțiile culturale în această zonă a orașului; cu toate acestea, Orașul de Jos este cel care se ocupă de viața de noapte și cumpărături. Prin urmare, Piazza Matteotti este punctul de întâlnire pentru tinerii din Bergamo, dar și un punct de referință pentru familii și turiști.

Perimetrul său oferă numeroase atracții de admirat dintre care multe sunt dedicate celebrului compozitor Gaetano Donizetti, un adevărat „star” al orașului;

Via XX Settembre – este zona comercială din Bergamo, plină de viață situată în orașul de jos, unde este posibil să cumpărați cu adevărat totul, datorită nenumăratelor și diferitelor magazine situate de-a lungul întregii secțiuni de drum. Strada trece prin centrul Bergamo Bassa și, pe lângă magazinele unde puteți face cumpărături, este plină de locuri unde puteți gusta mâncăruri tipice și puteți savura un aperitiv în timp ce admirați priveliști frumoase ale orașului, pline de clădiri vechi și elegante. Pe scurt, un mod de a trăi în orice moment al zilei, chiar și seara, când prinde viață și devine un adevărat punct de întâlnire.
Bogăția culinară în Bergamo este imensă. Cei care petrec aici chiar și o zi nu pot să nu fie încântați de diversitatea preparatelor și de bunătatea deserturilor.

Bergamo în bucătărie este sinonim cu un singur lucru – casoncelli. În toate restaurantele din oraș veți găsi aceste paste tipice umplute cu carne și parmezan, servite cu unt, șuncă și salvie.

Mămăliga a devenit un adevărat simbol al tradiției bergameze și este însoțită de diferite brânzeturi, pentru că provincia Bergamo se află pe primul loc în Italia ca brânzeturi DOP, cu 9 produse. Cea mai veche este Strachitunt, o brânză crudă . Alte tipuri de brânză: Bitto, Formai de Mut, Grana Padano, Gorgonzola, Quartirolo, Salva Cremasco și Provolone Valpadano.

Principalele feluri de mâncare din Bergamo au ca ingredient principal carnea. Tradiția prin excelență este dată de oselì scapacc – rulouri de carne. Ca garnitură, desigur, mămăligă și sos. Un alt fel tipic de mâncare este friptura de iepure, însoțită de mămăligă și un pahar bun de Valcalepio (vin).

Printre deserturile tipice se numără: Torta Donizzetti care poartă numele marelui compozitor din Bergamo – Gaetano Donizzetti și este preparat cu făină, amidon, unt, zahăr, ouă, ananas și caise confiate cu maraschino și vanilie. Are forma unei gogoși și este pudrat cu zahăr; înghețata Stracciatella – gustul stracciatella este unul dintre cele mai iubite atât de copii, cât și de adulți.

Bergamo este un oraș care poate fi vizitat fie și doar pentru un weekend, pentru cei care locuiesc în zona înconjurătoare, fie și într-o excursie de o zi pentru cei care probabil vizitează Milano, dar și ca destinație de vacanță. Conexiunile sunt excepționale, având în vedere că aeroportul Orio al Serio se află la 15 km.

Pentru a cunoaște orașul puteți face un tur de mers pe jos cu un ghid local, care include și plimbarea cu funicularul. În acest fel puteți identifica reperele și puteți afla mai multe despre istoria și curiozitățile orașului.

În ceea ce privește cazarea, este indicat Orașul de Sus, deoarece principalele atracții sunt aproape. Alegerea locului de cazare depinde în esență de scopul sejurului, de durata șederii și de preferințele personale. Centrul istoric, Città Alta, oferă cel mai sugestiv și fascinant context.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *