Bergen – „poarta către fiordurile norvegiene”

Travel

Orașul Bergen din comitatul Vestland, este al doilea oraș ca mărime din Norvegia. Considerat poarta de acces către fiordurile norvegiene, Bergen a fost fondat în 1070 de regele Olav Kyrre și a rămas capitala Norvegiei până în 1300.

Pe tot parcursul secolului al XIX-lea a fost cel mai populat oraș, precum și principalul centru comercial al țării, o destinație care are multe de oferit de la natură, la artă, cultură precum și numeroase activități, festivaluri și evenimente.

Centrul istoric se prezintă ca un nucleu urban tipic scandinav, unde străzile pietruite șerpuiesc printre clădiri din lemn și grădini elegante, urmând panta naturală a dealurilor din spatele orașului. Printre atracțiile de neratat ale acestui oraș norvegian se numără fiordurile –orașul fiind considerat „poarta către fiordurile norvegiene”. Din portul său în fiecare zi pleacă nave și feriboturi care vă vor permite să faceți mini croaziere pentru a descoperi natura sălbatică care îl caracterizează.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Portul Bryggen – situat în golful Vågen, portul antic a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Cu o arhitectura vikingă și medievală, Portul este inima vibrantă a orașului norvegian;

Cetatea Bergenhus – o adevărată emblemă în istoria orașului. Este de fapt o colecție de atracții din epoca medievală, constând din Castelul Regal, Håkonshallen și Turnul Rosenkrantz. De-a lungul vremii, Cetatea a fost distrusă și reconstruită de mai multe ori (respectând structura originală). Este înconjurată de un parc frumos de unde vă puteti bucura de o priveliște minunată asupra orașului;

Piața de pește Torget – o atracție de neratat care vă întâmpină cu mirosuri, culori și arome. De aici puteți să cumpărați somon norvegian proaspăt și să gustați diferite delicatese din pește și multe altele;
Acvariul din Bergen – o atracție foarte interesantă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Acvariul găzduiește cea mai mare colecție de specii de pești și nevertebrate din Europa. Complexul este împărțit în secțiuni, fiecare dintre ele găzduind specii marine din diverse zone ale lumii;

Teatrul Antic Den Nationale Scene – cel mi mare teatru din Bergen și unul dintre cele mai vechi din Norvegia. Clădirea care datează din 1850 a fost reconstruită după ce o aripă a fost distrusă după cel de-al Doilea Război Mondial, dar a suferit și alte modernizări. Teatrul găzduiește astăzi unele dintre cele mai importante spectacole din Europa;

KODE Art Museums – un complex muzeal care include muzeul Edvard Grieg Troldhaugen, muzeul Harald Sæverud Siljustøl, muzeul Ole Bull Lysøen, vechile instituții Bergen Art Museum și West Museum of Decorative Art. În total, muzeele administrează aproape 50.000 de obiecte: picturi sculpturi, instalații, videoclipuri și instrumente muzicale la mobilier și obiecte de design. Cea mai importantă atracție este, fără îndoială, cea mai mare colecție de lucrări din lume a artistului norvegian – Edward Munch;

Cartierul Marken – un cartier colorat, caracterizat de stilul arhitectural inconfundabil al orașului Bergen, cu străzi pavate, case din lemn, cafenele și baruri tipice. Aici se află câteva atracții interesante printre care – Pinsekirken, o biserică penticostală din lemn alb, și Galleri Bokboden – un spațiu dedicat expunerii lucrărilor studenților de la Academia de Arte Frumoase;

Domkirken (Bergen Cathedral) – Catedrala care datează din 1181 a fost reconstruită după două incendii care au avut loc în 1623, respectiv 1640. Interioarele acestui lăcaș de cult au fost create în stil Rococo de către arhitectul Christian Christie în 1880;

Muntele Fløyen – Bergen este renumit pentru cei șapte munți care o înconjoară. Unul dintre ei este Muntele Fløyen – cel mai înalt punct al său este de 400 m deasupra nivelului mării. Muntele Fløyen este o destinație preferată de pasionații de natură și de priveliști uluitoare. Se află la aproximativ o oră de centru și puteți ajunge cu taxiul, sau puteți lua funicularul – Fløibanen care vă va duce direct în vârf ;

Troldhaugen – casa compozitorului și pianistului Edvard Grieg și a soției sale Nina Grieg. Casa a fost transformată în muzeu în anul 1928 dar a fost dechisă publicului larg abia în 1995. Este formată din Muzeul Edvard Grieg, vila lui Grieg, cabana unde a compus muzică și mormântul lui și al soției sale;

Gamle Bergen (Oașul vechi) – situat la 4 kilometri la nord de oraș, Gamle Bergen este un muzeu în aer liber care conține aproximativ 50 de clădiri din lemn, tipice arhitecturii norvegiene din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea. Acest oraș reconstruit ilustrează viața de odinioară. Clădirile sunt accesibile doar cu un tur ghidat. Aici găsiți, de asemenea, multe magazine și ateliere.

În ceea ce privește gastronomia, pentru o mare parte din istoria sa, Bergen și-a bazat existența pe pește și fructe de mare. În celebra piață de pește Bergen veți găsi o varietate de produse locale bazate pe pește natural, proaspăt din Marea Nordului. Nu există așadar loc mai bun pentru a lua prânzul decât această piață.
Indiferent dacă sunteți un iubitor de fructe de mare sau căutați mâncăruri tradiționale norvegiene, Bergen nu vă va dezamăgi.

Mâncarea este foarte bună și bazată pe ingrediente locale. În afară de pește există și mâncăruri din carne de ren, miel și balenă cel mai adesea gătită ca tocăniță, în timp ce carnea de elan este folosit în principal pentru hamburgeri.

Printre mâncărurile tipice se numră: rulouri cu somon afumat – o delicatesă norvegiană foarte populară, ce se serveste rulat cu crema de branză, ceapă rosie si mărar; Brunost – brânză norvegiană făcută din lapte de capră cu aromă dulce ce este adesea servită la micul dejun pe pâine prăjită sau biscuiți; Lutefisk – un preparat norvegian tradițional, preparat din cod uscat, apoi este copt sau fiert; Fiskesuppe – supă cremoasă de pește proaspăt, legume si condimente.
Se servește cu pâine de secară; Pinnekjøtt – un fel de mâncare tradițională norvegiană făcută din coaste de miel afumate. Ca și desert tipic – Vafele norvegiene sunt similare cu clătitele, dar au o fromă de inimă și sunt umplute cu dulceață, smântana, înghetată, Nutella, bacon sau branză.

Ca și băuturi, cafeaua neagră, tare și ceaiurile din plante sunt consumate pe scară largă, precum și berea – mărcile cunoscute sunt Ringsnes și Mackin. Lichiorul național este Aquavit. O altă băutură consumată mai ales iarna, este Glogg – vinul fiert norvegian.
Cât privește cazarea, Bergen oferă numeroase posibilități. Puteți alge să vă cazați în cartierele apropiate de centru pentru a fi apropae de principalele atracții ale orașului. În schimb, zonele mai atractive sunt cele cu vedere directă la golf.

Viața de noapte din Bergen este destul de vibrantă, există numeroase cluburi, ideale pentru cei care vor să se distreze seara.
Una dintre modalități de a ajunge la Bergen este cu avionul – aeroportul Flesland se află la aproximativ 17 kilometri de centrul orașului. Călătoria de la aeroport cu autobuzul până în centru durează aproximativ 40 de minute.
Pentru cei care vor să se bucure de peisajele evocatoare de la fereastra trenului, există faimosul tren Oslo – Bergen, o rută considerată de mulți una dintre cele mai spectaculoase din lume, datorită traseului și a priveliștii pe care o oferă asupra fiordurilor.

În oraș, puteți să folosiți taxiul, autobuzul sau metroul care este activ din 2010 și este alcătuit din 20 de stații distribuite pe întreg teritoriul. Cardul Bergen permite utilizarea nelimitată a transportului public.
În lunile de vară vă puteți plimba și pe jos, dacă vremea o permite, deoarece ploile sunt frecvente, atât de mult încât acest oraș pitoresc este supranumit „orașul ploii”.

În ceea ce privește temperaturile, cel mai bun moment pentru a merge în orașul norvegian este vara – în iulie temperatura medie este de 14,5° C. În zilele mai lungi, clima este mai blândă și temperatura depășește uneori 20° .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *