Berna – capitala magnifică a Elveției

Lifestyle

Berna, capitala Elveției, cunoscută pentru Turnul medieval cu ceas și splendidele clădiri neorenascentiste, este centrul european al artei, culturii și istoriei.

În acest oraș extraordinar, bogat în istorie și ceasuri, există loc și pentru noile tendințe, pentru tineri, artă și arhitectură nouă. Zona rurală din jurul capitalei elvețiene a fost modelată cu pricepere de timp și de ghețari și oferă peisaje cu adevărat surprinzătoare pentru ochii vizitatorilor.

Este unul dintre cele mai căutate orașe pentru sărbătorile de iarnă, oferind turiștilor sejururi de neuitat, cu oportunități variate de recreere și relaxare potrivite pentru întreaga familie cât și pentru prieteni. În perioada Crăciunului, Berna este scăldată în lumină aurie.

Scufundați-vă în magia orașului medieval încântător, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și petreceți clipe minunate savurând atmosfera de bucurie.

Capitala elvețiană, cu atmosfera sa relaxanta vă va cuceri în orice anotimp. Cea mai bună perioadă este din mai până în septembrie, când temperatura este mai plăcută și zilele sunt mai lungi.

Înconjurat de râul Aare, centrul istoric al Bernei, cu aspectul său medieval, este una dintre cele mai frumoase atracții ale capitalei. Format din 6 kilometri de străzi de piatră, în mare parte flancate de arcade animate de magazine, baruri și restaurante și este o plăcere să mergi fără un scop anume, în căutarea celor peste o sută de fântâni, dintre care 11 păstrează încă statui din perioada medievală.

În centrul istoric putem găsi unul dintre simbolurile istorice și culturale ale capitalei – Zytglogge, adică Turnul cu Ceas din Berna, care a fost folosit de Albert Einstein pentru a dezvolta celebra sa Teorie a Relativității. Ceasul astronomic din Berna prinde viață la fiecare oră, oferind un spectacol unic tuturor turiștilor, deoarece, pe lângă mecanismele sale, ceasul are câteva figurine mecanice: câțiva urși, un cocoș, Chronosul cu clepsidra sa și un bufon care dansează. De fapt figurinele încep să se miște în ritmul unui carusel cu doar patru minute înainte ca ceasul să anunțe nouă oră. Turnul cu ceas poate fi vizitat urcând până în varful acestuia, de unde veți avea parte de o vedere asupra orașului.

O altă atracție de neratat este Munster Kirche – Catedrala din Berna, o catedrală gotică datând din secolul al XV-lea, a cărei construcție a fost finalizată în secolul al XIX-lea. Biserica are peste 100 de metri înălțime, dominând întregul centru al orașului. În plus, vă veți putea bucura de o priveliște uluitoare asupra orașului, urcând cele 344 de trepte până la clopotniță.

În Piața Bundesplatz, (inima orașului Berna), un loc foarte plin de viață prin care trec mulți oameni, există Bundeshaus – Parlamentul elvețian, situat în clădirea în stil renascentist proiectată de arhitectul Hans Auer.

Clădirea este recunoscută prin cupola sa decorată cu sticlă mozaic și unde este gravat motto-ul națiunii „Unus pro omnibus, omens pro uno”. Pe lângă adăpostirea celor două camere ale Parlamentului elvețian (Consiliul Național și Consiliul Statelor), clădirea găzduiește și alte agenții federale.

Muzeele – Berna este un oraș plin de muzee, propunând unele foarte interesante, inclusiv cel al lui Einstein. Nu puteți rata o vizită la Zentrum Paul Klee – Centrul Paul Klee, una dintre principalele referințe de artă din Europa.

Proiectat de arhitectul italian Renzo Piano este situat la 5 km de centrul orașului. Muzeul găzduiește cea mai mare colecție a pictorului elvețiano-german – Paul Klee.

Un alt muzeu care trebuie vizitat este muzeul de artă antică, modernă și contemporană – Kunstmuseum. Este unul dintre cele mai vechi din capitala Elveției și este cunoscut pentru găzduirea colecțiilor marilor artiști internaționali precum: Monet, Cézanne și Picasso.

Einsteinhaus (muzeu și o fostă reședință a lui Albert Einstein) – între 1903 și 1905, celebrul „tată” al Teoriei Relativității, Albert Einstein a rămas în capitala Elveției, într-un mic apartament din Kramgasse. Astăzi, casa a devenit un fel de mică casă-muzeu, plină de panouri informative și dotată cu un proiector care transmite un documentar despre viața marelui geniu.

Printre alte atracții se numără – Rosengarten. Conceput inițial ca un cimitir, astăzi Rosengarten este o grădină imensă plină de statui, trandafiri și alte specii florale. Un loc ideal pentru relaxare, citind, poate o carte bună lângă iazul care înconjoară zona sau bucurându-vă de vederea asupra orașului medieval.

De asemenea, merită vizitate Grădina Botanică, Bärengraben (Groapa Urșilor) și Grădina Zoologică. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție luați în considerare Grădina Zoologică care se întinde pe o suprafață de 15 hectare și găzduiește, printre altele, o fermă educativă și un acvariu.
Pentru iubitorii de natură și munte, Berna oferă nenumărate activități și excursii în zona înconjurătoare.

Chiar în afara centrului există multe locuri unde puteți face plimbări plăcute de-a lungul râului. Una dintre cele mai populare zone este Campingplatz Eichholz, unde se află și campingul. O plajă frumoasă vă va atrage în zilele de vară.

Dacă rămâneți peste noapte la periferia Bernei, va fi foarte ușor să ajungeți în centru datorită rețelei eficiente de transport public care oferă atât autobuze, cât și tramvaie.

Viața de noapte – Berna are o viață de noapte foarte activă și intensă, găzduind o varietate de locuri de agrement și divertisment, cu o bună propunere de baruri, cluburi și cafenele în zona centrului istoric, unde veți observa un aflux mai mare de tineri seara târziu și Cartierul Matte, unde există cele mai populare cluburi de noapte din Berna.

În ceea ce privește gastronomia, ca orice mare capitală europeană care se respectă și Berna are o ofertă variată de mâncăruri tradiționale elvețiene. Bucătăria elvețiană are, de asemenea influențe franceze, germane, austriece și parțial italiene. Mâncărurile tradiționale au nume cu adevărat speciale și fascinante, dar sunt în mare parte mâncăruri simple și autentice, luate din viața montană. Cel mai rafinat fel de mâncare este cu siguranță Capuns, un rulou de carne fiert în lapte și apoi în bulion.

De asemenea, Elveția este renumită în întreaga lume pentru marea sa varietate de brânzeturi precum Appenzeller, Gruyere, Emmental și Tilsiter și cum să nu amintim de Fondue – un amestec de brânzeturi elvețiene rafinate și aromate, topite, mâncate prin înmuirea pâinii folosind furculițe lungi.

Ca garnitură, cetățenii din Berna adoră Rosti (un fel de omletă cu cartofi fierți și răzuiți, la care se adaugă mirodenii, cascaval și șuncă).
Cât privește cazarea, majoritatea turiștilor optează pentru centrul istoric, zonă în care sunt concentrate majoritatea hotelurilor, dar acestea sunt în mare parte hoteluri somptuoase situate în clădiri de o valoare istorică enormă, astfel încât tarifele sunt destul de ridicate.

Însă există și alte opțiuni care vă permit să vă apropiați de stilul de viață local și să economisiți niște bani. Încercați să căutați chiar în afara zonei centrale și lângă gară, unde puteți găsi opțiuni și pensiuni mai ieftine. Prezența gării centrale la câțiva pași de centru face ca această zonă să fie ideală pentru cei care sosesc cu trenul, în timp ce, cei care călătoresc cu mașina vor trebui să facă față dificultăților de a găsi parcare – o mare parte din centrul istoric este pietonal, deci este bine să vă informați, în prealabil la hotelul unde urmează să vă cazați.

Pentru a ajunge în Berna exista mai multe companii aeriene care operează zboruri spre această destinație, precum: Ryanair, Wizz Air sau Lufthansa, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *