Biblioteca Academiei Române – Expoziția „Centenarul încoronării regilor întregitori de țară

Lifestyle

Biblioteca Academiei Române vernisează joi, 13 octombrie 2022, expoziţia „Centenarul încoronării regilor întregitori de ţară – 1922-2022”. Evenimentul va avea loc în sala „Theodor Pallady” din Calea Victoriei 125, începând cu ora 13, şi va fi deschis de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române. Conceptul expoziţional va fi detaliat de istoricul de artă Alina-Monica Popescu, curatorul expoziţiei.

La un secol de la încoronarea regală din octombrie 1922, expoziţia oferă publicului o imagine completă a efortului organizatoric ce a stat în spatele reuşitei solemnităţilor. Efervescenţa momentului şi diversitatea activităţilor prin care s-a promovat un eveniment de importanţă istorică vor fi ilustrate prin fotografii ce surprind momentele încoronării din Catedrala de la Alba Iulia şi principalele personalităţi implicate, ceremonialul manifestărilor, precum şi imagini ale construcţiilor executate cu acest prilej. Alături de acestea vor fi expuse proiectele de promovare festivistă descrise în publicaţiile vremii, emisiunile monetare, discursurile oficiale ale oamenilor politici sau ale demnitarilor din ţările aliate.

„Încoronarea regilor Ferdinand şi Maria este ultimul act fundamental întregitor al Marii Uniri. Fără încoronare, Marea Unire rămânea neîmplinită. […] Monarhia constituţională, inaugurată la 1866, odată cu înscăunarea principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a adus României stabilitate şi echilibru, creând – prin efortul elitei politice şi intelectuale şi prin antrenarea în acest efort a naţiunii – auspiciile sincronizării noastre cu Europa Occidentală, adică aşezarea noastră în acel circuit de valori verificate.” apreciază acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Conceptul expoziţiei aduce în atenţia publicului contemporan mijloacele de informare de la începutul secolului XX: ştirile din jurnale şi textul foilor volante, fotografiile, clişeele stereoscopice pentru aparate de vizualizare cu două obiective, prezente la bâlciuri şi la alte evenimente publice, ce aveau un impact vizual remarcabil. La toate acestea se adaugă emisiunile filatelice şi proiecte cu un „marketing” ingenios, precum cele ale unor ambalaje de chibrituri şi ţigări.

„Dacă secolul XXI este deja expert în termeni precum „promovare”, „diseminare, „mediatizare” şi percepe mass-media ca pe un bun dat şi imuabil, este interesant de observat modul în care arta oficială a secolului al XIX-lea, din timpul domniei regelui Carol I, cu posibilităţi relativ limitate de distribuire către publicul larg, începe să se modernizeze în timpul regelui Ferdinand I” este de părere istoricul de artă Alina-Monica Popescu, curatorul expoziţiei.

În absenţa radiodifuziunii, a cărei prezenţă se va face simţită abia în deceniul următor, presa şi tipărirea de broşuri au acoperit în mare parte promovarea serbărilor publice de acum un secol, împreună cu filmul încoronării, realizat de Fundaţia Culturală „Principele Carol” pentru proiectarea în cinematografe, şi cu fotografiile familiei regale, în format de carte poştală, metodă de propagandă dinastică consacrată încă din timpul domniei regelui Carol I.
Expoziţia, organizată de Cabinetul de Stampe şi de Cabinetul de Numismatică, va fi deschisă în perioada 13-28 octombrie 2022, de luni până vineri, între orele 9-14. Intrarea este liberă.
Biroul de comunicare al Academiei Române

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *