Bled – orașul de basm al Sloveniei

Lifestyle Travel

Bled este un mic oraș din Slovenia, situat la aproximativ cincizeci de kilometri nord-vest de capitala Ljubljana, care atrage în fiecare an mii de turiști datorită frumuseților sale naturale, istorice, artistice și culturale.
Este o destinație perfectă pentru o vacanță romantică, chiar și pentru o scurtă escapadă de weekend. Orașul își păstrează farmecul intact în toate anotimpurile fiind o adevărată paletă de culori . Pe timpul iernii, de exemplu, ninsorile abundente dau peisajului un aspect de basm, pe de altă parte, în zilele de vară, plimbările în pădure oferă răcoare, în timp ce nuanțele calde de toamnă ale vegetației oferă priveliști încântătoare.

De asemenea, orașul este cunoscut în toată lumea pentru frumusețea sa pitorească și pentru activitățile în aer liber inclusiv scufundări, drumeții, călărie, schi și multe altele. Orașul Bled se dezvoltă de-a lungul drumului principal numit Ljubljanska Cesta și se termină chiar pe malul estic al lacului Bled. Orașul a început să fie frecventat de turiști și pelerini încă de la începutul secolului al XIX-lea, atrași de proprietățile curative ale apelor. O vizită la Bled nu poate fi considerată completă fără o plimbare pe malul lacului Bled aflat la câțiva pași de inima orașului. În lunile de vară, când orașul se transformă într-o destinație de litoral deschisă tuturor vizitatorilor săi veți putea găsi numeroase plaje. Izvoarele termale prezente aici încălzesc apa permițându-i să atingă 27 ° C .

De-a lungul malurilor se află hoteluri și restaurante elegante, în timp ce penajul alb al lebedelor contrastează cu apele verde smarald. Veți fi fascinați de frumusețea captivantă a lacului înconjurat de munții Alpii Iulieni. Băncile din lemn au fost amplasate strategic pentru a petrece momente plăcute de pauză și relaxare. Pentru turiștii aventuroși care doresc să privească lucrurile dintr-o perspectivă de neuitat există hidrobiciclete, caiace și bărci disponibile pentru închiriere.

În centrul lacului Bled găsim o mică insulă, unde o biserică splendidă completează imaginea pitorească – Biserica Adormirea Maicii Domnului construită în secolul al XV-lea, care încă mai păstrează aspectul trecutului. Biserica este un exemplu perfect de arhitectură gotică slovenă. Aici veți avea ocazia să descoperiți câteva legende, cea mai interesantă este că înainte de cruciade, pe această insulă, exista un templu păgân dedicat unei zeițe slave a iubirii – Ziva. Legenda spune că biserica a fost construită după o lungă luptă între creștini și păgâni pentru a câștiga dragostea prințesei Bogomilla (o prințesă păgână care s-a convertit la creștinism).

Clopotnița sa are peste 50 de metri înălțime și trei clopote diferite (unul dintre ele fiind faimosul „clopot al dorințelor”) – un clopot din bronz din 1534 despre care legenda spune că l-a trimis Papa în onoarea unei văduve devotate, Polissena. Acesta îi îndeplinește o dorință celui care poate să-l facă să sune. Biserica, absolut magnifică atrage mereu cupluri tinere din toată țara care doresc să se căsătorească într-un cadru remarcabil și excepțional. De asemenea, pe insula Bled veți găsi diverse cluburi și numeroase magazine de suveniruri.

O atracție notabilă a acestui oraș, care atrage mulțimi de turiști în timpul sezonului de vârf este Castelul Bled, la care se poate ajunge în câteva minute din centrul istoric. Se accesează printr-un pod mobil care duce la ușa de intrare în formă de arc gotic. Construcția sa datează din anul 1004 unde a existat un turn romanic protejat de ziduri. În Evul Mediu a fost mărit, și reconstruit, după 1511 dându-i imaginea pe care o are astăzi. În interiorul său se află: un muzeu (dedicat istoriei orașului și împrejurimilor sale), o galerie care găzduiește expoziții temporare, o fântână cioplită în stâncă, o pivniță și o tipografie. Toate acestea vă vor permite să aflați despre cea mai veche istorie a Bledului datorită unei bogate colecții de artefacte descoperite în zona lacului și în împrejurimile sale. Există mai multe tururi ale castelului care sunt disponibile în trasee diferite.

În timpul sezonului estival se organizează un festival medieval care populează curtea din interior cu figuranți costumați, meșteri tradiționali, arcași, dame și cavaleri în armuri care fac atmosfera acestei cetăți de pe malul lacului cu adevărat de neuitat. Zona cea mai apropiată de centrul urban al Bledului, de pe malul lacului, este plină de monumente și străzi istorice dedicate poeților și oamenilor de știință sloveni care au făcut celebru acest loc, precum matematicianul Josip Plemelj și savantul France Prešeren.

În centrul istoric puteți admira străduțele și clădirile specifice satelor din Alpii Iulieni sloveni. Pentru pasionații de artă contemporană, Bled oferă și câteva galerii de artă interesante, precum celebra Galerie 14, care expune numeroase lucrări din toată zona balcanică și organizează numeroase expoziții ale artiștilor, fotografilor și ilustratorilor sloveni.

Tot în centru se organizează, iarna un mic Târg de Crăciun completat cu o scenă pentru spectacole, câteva magazine tipice, care vând în principal produse artizanale, ducliuri și vin fiert. În zonă există și un punct de informare, unde veți găsi harta orașului Bled și idei de excursii în zonele înconjurătoare.

De asemenea, în centrul istoric al orașului se află Biserica Sfântul Martin, de-a lungul pantei care duce la Castel. Încă de la intrare vă puteți bucura de o priveliște frumoasă asupra lacului. Biserica este caracterizată printr-un interior auster si fresce deosebite. Este rezultatul unei serii de lucrări și stiluri arhitecturale diferite. Zidurile datează din vremea invaziilor otomane din secolul al XV-lea, iar interiorul a fost pictat în frescă în anii 1930 de către pictorul Slavko Pengov. Chiar în fața bisericii se află un Monument dedicat Maicii Domnului care datează din cel de-al Doilea Război Mondial și a fost proiectat de celebrul arhitect sloven, Jože Plečnik.

Opriți-vă în minunatul parc Zdraviliški, de unde vă veți bucura de o priveliște incredibilă asupra lacului și a castelului. Aici puteți servi prânzul, oferta de locuri este cu foarte largă (majoritatea restaurantelor au o priveliște minunată asupra lacului).
În timpul călătoriei la Bled, aventurați-vă și în Parcul Național l Triglav din apropiere pentru a descoperi Muntele Triglav, cel mai înalt din Slovenia.

Pe lângă interesul naturalist, parcul Triglav este o destinație perfectă pentru sportivi. Aici se pot practica: drumeții, alpinism, alergare, ciclism, parapantă și deltaplan, sporturi nautice, pescuit și golf. În apropiere veți găsi, de asemenea, Cascada Iglica și Peștera Babji Zob.

La doar 5 kilometri de lac se află Cheile Vintgar sau Cheile Bledului – o combinație impresionantă de frumusețe naturală, istorie și cultură. Este un defileu de 1,6 km situat la patru kilometri nord-vest de Bled sculptat de râul Radovna. Traseul turistic șerpuiește între pasarele și poduri de lemn, ocolind pereții stâncoși ai munților Hom și Boršt. Petreceți o dimineață sau după-amiază în zonă pentru a vă bucura de de toate ofertele Mamei Natură care vă înconjoară. Râul de o apă albastră scânteietoare și florile sălbatice ce împodobesc malurile, îl fac un loc minunat pentru un picnic sau pentru a petrece câteva ore citind cartea preferată, în timp ce savurați un vin local. De asemenea, puteți profita de ocazie pentru a explora pârtiile de schi, terenurile de golf și traseele montane care străbat teritoriul magnific.

După o zi obositoare, Băile Termale din Bled, renumite pentru apele sale termale sunt locul potrivit pentru relaxare. Dacă vreți să aveți o experiență cu adevărat completă puteți decide să vă cazați direct într-un hotel cu zonă SPA.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria locală este variată și se bazează pe rețetetele tradiționale slovene. Printre preparatele regionale care nu trebuie ratate se numără brânzeturile locale, cârnații , găluștele de hrișcă (ajdovi krapi). De asemenea, supele slovene sunt un concentrat de arome, texturi și arome diferite și unice. Încercați Cârnații Klobassa – unul dintre felurile de mâncare tradiționale ale orașului Bled și ale Sloveniei, servit cu garnituri simple pe bază de legume, cum ar fi hrean și cu un strop de muștar; Raznici –frigărui de porc (uneori înlocuite cu carne de oaie sau miel) , ardei și ceapă la gratar si servite cu sos picant, facut cu condimente si ardei rosu macinat; păstrăvul sloven – un preparat delicios la grătar, la cuptor, însoțit de ingrediente care sporesc aroma cărnii.Nu uitați să vă răsfățați cu un pahar de vin sloven excelent sau bere preparată de artizani locali. Desertul tipic este Kremna Rezina (foietaj umplut cu crema de vanilie si frișcă).

În ceea ce privește cazarea, fiind un oraș turistic, Bled oferă o gamă largă de posibilități pentru turiștii care doresc să stea peste noapte sau să petreacă o vacanță: de la hoteluri de lux cu spa, pensiuni, apartamente de închiriat până la campinguri. Pe scurt, există ceva pentru toate gusturile. Pe de altă parte, cea mai recentă tendință în rândul facilităților de cazare din Slovenia se numește glamping. Aceasta este evoluția modernă a campingului, cu facilități de lux eco-sustenabile dotate cu tot confortul.
Puteți ajunge în Bled fie cu mașina, fie cu un zbor spre capitala Ljubljana. Aeroportul Jože Pučnik se află la 35 de kilometri. De aici autobuzele și trenurile pleacă regulat spre Bled.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *