bnr

BNR a anunțat noul ROBOR

Social Actualitate

Banca Națională a Romaniei (BNR) a anuntat, joi, ca indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcție de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este 2,36%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează că medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

În 30 aprilie, indicele ROBOR la 3 luni era 3,37%, iar indicele ROBOR la 6 luni era 3,42%.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic și, la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor.

„Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piață monetară interbancară (indicele zilnic) „, se arată în comunicatul publicat recent de BNR.

Noul indicator a fost introdus prin OUG 19/2019, care modifică OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusă si taxa pe activele bancare.

„Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populației, precum si refinanțării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanțare”, anunță la sfârșitul lunii martie ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, precizând și că, la cererile formulate pentru refinanțarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituțiile bancare trebuie să raspunda în maximum 60 de zile de la data formulării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *