venezuela

Noi proteste în Venezuela

Externe

Susținători ai președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, dar și opozanți ai acestuia, au organizat miercuri noi manifestații în capitala țării, Caracas, relatează BBC.

Venezuelenii s-au adunat pentru proteste masive după ce liderul opoziţiei Juan Guaido a cerut noi demonstraţii, scrie BBC. Evenimentele au loc la o zi după ce Nicolas Maduro a anunțat că a oprit „o tentativă de lovitură de stat” a opoziţiei.

Protestatarii care au încercat să blocheze o autostradă de lânga baza militară La Carlota din Caracas au fost atacați de forțe de poliție cu gaza lacrimogene, relatează CNN.

„Astăzi continuăm. Vom continua cu mai multă putere ca niciodată, Venezuela”, a scris Guaido pe Twitter. Au loc de asemenea şi demonstraţii pro-guvern.

Într-un discurs televizat de marţi, Maduro a acuzat protestatarii de „infracţiuni grave” care „nu vor rămâne nepedepsite” şi a acuzat SUA de un complot împotriva sa.

Guaido s-a autoproclamat preşedintele interimar al Venezuelei în ianuarie şi a fost recunoscut de peste 50 de naţiuni, printre care şi SUA, Marea Britanie şi majoritatea ţărilor din America Latină.

Însă Maduro – susţinut de Rusia, China, Cuba şi conducerea armatei – a refuzat să cedeze în faţa rivalului său. Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare dacă va fi necesar. Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a avertizat SUA cu privire la noi paşi „agresivi”.

Vorbind în faţa mulţimii la Caracas, Guaido a numit protestele „un proces ireversibil” şi a promis să continue demonstraţiile în fiecare zi „pentru a obţine libertatea”. „Suntem pe drumul cel mai bun, nu mai este cale de întoarcere”, a adăugat el.

Grupările de studenţi şi ale opoziţiei au prezentat pe Twitter imagini cu protestatarii adunându-se pe străzi pe fondul unor măsuri de securitate sporite.

Forţele guvernului au folosit gaze lacrimogene asupra protestatarilor iar unii dintre demonstratarii aveau asupra lor cocktailuri Molotov.
Au existat însă şi demonstraţii pro-guvern, preşedintele Maduro susţinând că muncitorii din întreaga ţară se adună pentru a celebra Ziua Internaţională a Muncitorilor.

Opoziţia a informat că proteste au avut loc în toată ţara – în capitală şi în toate cele 23 de state.

Socialistul Maduro îl numeşte pe Guaidó marionetă a SUA, care încearcă să orchestreze o lovitură de stat. Preşedintele şi-a chemat, de asemenea, susţinătorii să iasă în stradă miercuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *