Bruxelles-ul așteaptă răspunsurile de la Sarajevo pentru candidatura oficială la UE

Externe

„Reducerea tensiunilor politice și promovarea reconcilierii vor fi cruciale” pentru drumul care conduce Sarajevo către Uniunea Europeană”.

Acesta este avertismentul emis de Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, la întâlnirea de marți de la Bruxelles cu președinția tripărtită a țării ex-iugoslave, formată de Milorad Dodik (sârb), Zeljko Komsic (croat) și Sefik Dzaferovic (bosniac) , la prima misiune comună în străinătate după alegerile din noiembrie anul trecut.

În timpul întâlnirii, Mogherini a cerut celor trei președinți să implementeze reformele necesare pentru a se conforma standardelor europene, care sunt blocate în prezent din cauza tensiunilor politice puternice. Statul de drept, legea electorală, consolidarea sistemului judiciar și reformele socio-economice se află în fruntea listei de priorități.

De asemenea, s-a solicitat ca Srajevo să „transmită rapid toate răspunsurile la chestionarul tehnic” necesar Comisiei Europene, să includă țara printre candidații la intrarea în UE. Mogherini și-a reiterat dorința de a vedea progrese ireversibile ale întregii regiuni Balcanice de Vest către UE până la sfârșitul anului 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *