Prim-miniștrii Greciei și Macedoniei propuși la Premiul Nobel pentru Pace

Externe

Liderii a trei grupuri politice prezenți în Parlamentul European, sprijină propunerea de a nominaliza la Premiul Nobel pentru Pace din acest an, a prim-miniștrilor grec și macedonean, Alexis Tsipras și Zoran Zaev, pentru angajamentul lor de a ajunge la un acord cu privire la noul nume al Macedoniei.

Potrivit presei sârbe, pentru susținerea propunerii prezentate luna trecută de către activista tunisiană Videt Bushamaui ( ea însăși câștigătoare al premiului Nobel pentru pace în 2015) și europarlamentarul grec Steljos Kuloglu, au fost Udo Bullmann, liderul Partidului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul Strasbourg, Ska Keller, co-președinte al Grupului Verzilor și Gabriele Zimmer, șefa grupului Stângii Unite Europene / Verzii Nordici.

Într-o declarație comună, cei trei lideri europeni au subliniat „curajul politic” prezentat de Tsipras și Zaev în insistența de a ajunge la un acord în ciuda opoziției dure a forțelor naționaliste din ambele țări.

Un acord ratificat de parlamentele celor două țări, care reprezintă un model pentru soluționarea pașnică a problemelor internaționale prin dialog și compromis. Conform acordului, care a pus capăt disputei dintre Skopje și Atena, care a durat timp de 27 de ani, fosta țară iugoslavă va fi numită Macedonia de Nord, iar Grecia a înlăturat blocarea pentru integrarea sa în UE și NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *