Cappadocia – tărâmul de basm al Turciei

Lifestyle

În inima Turciei există o regiune – Cappadocia care până acum câțiva ani nu era foarte populară, dar care, datorită rețelelor de socializare a devenit parte din lista de călătorie a multor turiști.

Această regiune a Turciei din Anatolia Centrală ascunde una dintre cele mai extraordinare panorame din lume, cu formatiuni geologice unice, create de-a lungul anilor prin erupții vulcanice si depuneri de lavă. Un loc unic în care natura și cultura milenară a Turciei au dat viață unui peisaj care pare ieșit dintr-o carte de basme.

Cappadocia are o frumusețe dezarmantă. Este un mozaic geologic unic în lume ce reprezintă un incredibil patrimoniu, atât arhitectural cât și peisagistic, care și astăzi își păstrează ferm atracția constituind unul dintre cele mai importanate locuri turistice din Turcia, caracterizat prin canioane, castele de stâncă, turnuri și, nu în ultimul rând, faimoasele „Coșuri de zână”(formațiuni de rocă), multe dintre acestea adăpostind de biserici și capele decorate cu fresce care datează din perioada bizantină.

Cappadocia, împreună cu Parcul Național Göreme, care acoperă un total de 9576 hectare, au fost incluse în 1985 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

În Cappadocia nu există orașe mari, ci sate conectate între ele prin poteci din mijlocul văilor, precum și de unele drumuri.

Pentru a descoperi istoria locurilor și pentru a vizita cât mai multe obiective, cea mai bună opțiune este de a explora zona cu ajutorul ghizilor sau într-un balon cu aer cald, plutind ușor deasupra Coșurilor de zână, a văilor și satelor sculptate în stâncă.

2Goreme este punctul central al regiunii, unde există o concentrare mai mare de restaurante, hoteluri și „Coșuri de zână”. Oferă foarte multe optiuni de cazare: de la pensiuni, la hoteluri săpate în stâncă. Acesta este și punctul principal de unde puteți admira spectacolul baloanelor cu aer cald, în zorii zilei, din promontoriul situat chiar deasupra orașului( zona este celebră pentru zborurile cu balonul cu aer cald).

Majoritatea drumurilor care trec prin văi pleacă și din Göreme. Prin urmare, a rămâne aici este chiar necesar.

Satul este pe jumătate amplasat pe deal, cu fațadele caselor în piatră care ascund un labirint de camere și peșteri mai jos. Biserica El Nazar Kilise, împodobită cu fresce, și Sakli Kilise(instituție religioasă) sunt amândouă situate în Müze Caddesi, la câțiva pași de centru, pe drumul către Muzeul în aer liber Goreme.

Goreme este baza perfectă pentru a explora văile înconjurătoare care pornesc de aici. De la Goreme puteți ajunge apoi la Coșurile de zână și peșterile străvechi.

Muzeul în aer liber din Goreme, caracterizat printr-un grup de biserici, capele și mănăstiri sculptate din stâncă care conțin fresce fabuloase, nu trebuie ratat. Complexul datează din secolele X-XII, când Cappadocia era un important centru religios bizantin.

Există mai multe biserici și capele în interiorul complexului, dar cele mai importante sunt Elmali Kilise cu fresca ascensiunii de deasupra ușii; Azize Barbara Sapeli, Yilanli Kilisem Karanlik Kilise și Tokali Kilise. Vizita durează aproximativ câteva ore.

Derinkuyu – orașul antic Derinkuyu este compus dintr-o serie de peșteri antice săpate de mână în secolul al VII-lea î.Hr. și plasat 85 de metri sub pământ. A fost cel mai adânc refugiu subteran din Cappadocia și a găzduit cândva peste douăzeci de mii de oameni. Vastul oraș subteran Derinkuyu este format din peste 600 de uși, fiecare dintre ele accesând camere enorme folosite pentru mâncare, dormit și rugăciune. De asemenea, puteți admira sistemul ingenios de puțuri de ventilație folosit de locuitorii din Derinkuyu.

Kaimakli – sub satul Kaimakli există un labirint de tuneluri care formează un imens oraș subteran ale cărui origini datează din perioadele cuprinse între secolele VI și X. Orașul subteran Kaimakli este împărțit în opt niveluri (dintre care doar patru pot fi vizitate) și este situat la o adâncime de 43 de metri.

Ca și celelalte orașe săpate în subteran, este construit în jurul unui coș de ventilație și este format din tuneluri care leagă diverse camere și peșteri. Potrivit arheologilor, în acest oraș au locuit aproximativ 30.000 de oameni. Structura orașului a fost gândită pentru a proteja populația de cuceritori. Tunelurile care leagă diferitele peșteri creează un labirint capabil să dezorienteze invadatorii.

Muzeul în aer liber Zelve – care a găzduit cândva una dintre cele mai mari comunități din regiune, este un oraș din roci , plin de case și biserici. Zelve este situat la aproximativ 10 km de Goreme. Aici, creștinii și musulmanii au trăit împreună în perfectă armonie până în 1924, când creștinii au fost nevoiți să părăsească valea din cauza schimbului de minorități între Grecia și Turcia. În anii 1950 musulmanii au fost nevoiți să evacueze valea din cauza riscului de eroziune și au fondat un nou sat în apropiere – Yeni Zelve. Nu ratați biserica Üzümlü Kilise și pitoreasca moschee sculptată în stâncă.

Ortahisar – este un orășel așezat în stâncă care își ia numele de la castelul construit la 86 de metri deasupra Ortahisarului. De-a lungul secolelor a fost folosit atât ca structură defensivă, cât și pentru cazare. Din 2013 este deschis publicului (în fiecare zi de la 8:00 la 18:00). Pregătiți-vă să urcați pe ziduri abrupte și să intrați în tuneluri săpate în stânca vie.

Văile roz și roșii – între satele Göreme și Çavusin se află unele dintre cele mai frumoase văi din Cappadocia. Aici, zidurile de rocă ondulate formate în urma unei explozii vulcanice formează o paletă de stânci roz, galbene și portocalii. Printre stânci puteți admira livezi și grădini de legume, încă bine păstrate de fermierii locali și puteți admira bisericile și ascunzătorile dintre stânci. De aici încep multe trasee de drumeție.

Cavusin – nu ratați o vizită la bisericile sale bizantine, prima o veți găsi la intrarea în sat și merită o oprire pentru a admira frescele din interior. Plimbându-vă printre casele părăsite ale satului puteți vedea Biserica Sfântul Ioan Botezătorul care pare a fi cea mai veche din toată Cappadocia.

Valea Ihlara – dacă vă place trekking-ul și natura, nu puteți rata o plimbare pe această vale incredibilă, caracterizată de un canion adânc de 100 de metri, în sud-vestul Capadociei. Înconjurată de stânci abrupte, Valea Ihlara este o grădină luxuriantă cu plopi înalți și terenuri agricole fertile de lângă râul Melendiz. În perioada bizantină, acesta a fost un refugiu preferat pentru comunitățile de călugări care au sculptat bisericile și complexele monahale în peretele stâncos.

Pașabag – în valea Pașagab, stâncile seamănă cu niște ciuperci uriașe. În Pașabağ veți găsi unele dintre cele mai marcante coșuri de zână din Cappadocia, care găzduiesc numeroase locuințe și capele, folosite cândva de pustnicii creștini, dintre care cea mai importantă este o capelă cu trei niveluri dedicată Sfântului Simeon. Pașabağ se situează la câțiva kilometri în afara satului Göreme și la câțiva kilometri de orașul Ürgüp.

Avanos – orașul Avanos se află pe malurile râului Kizilirmak și râul Roșu. Orașul este situat la aproximativ 8 kilometri de Goreme, este modern și plin de servicii. Mergeți dincolo de centru pentru a descoperi satul vechi, care se împletește printre dealurile care duc la un labirint frumos de case de piatră vechi, unele dintre ele, restaurate. În unele case abandonate puteți vedea caracteristicile arhitecturii tradiționale otomane, împreună cu decorațiuni și picturi murale vechi.

Uchisar – este situat în cel mai înalt punct din Cappadocia, pe drumul de la Nevsehir la Goreme. Partea de sus a Castelului Uchisar oferă o panoramă magnifică a zonei înconjurătoare, cu Muntele Erciyes în depărtare. Merită vizitată pentru a admira camerele sculptate în stânca, conectate de scări, tuneluri și pasaje.

În ceea ce privește gstronomia, meniurile tipice din Cappadocia oferă rețete gustoase, complete și pline de istorie. De fapt, bucătăria turcească este rezultatul a doi factori: pe de o parte se datorează originilor nomade ale poporului său care au intrat în contact cu diferite culturi și tradiții, pe de altă parte, a fost influențată de civilizațiile teritoriilor cucerite de-a lungul secolelor de Imperiul Otoman (Balcani, Palestina, Siria, Irak, Egipt, Cipru) care a introdus diferite ingrediente, utilizări, tehnici, din zone îndepărtate, exploatând resursele locale și adaptându-se la disponibilitatea materiilor prime. Cea mai mare parte a populației turcești este musulmană, așa că nu uitați că în Turcia nu este posibil să găsiți carne de porc pe masă. Aceasta va fi înlocuită cu carne de vită, miel și pui.

Pentru a ajunge în Cappadocia, din București sunt zboruri cu escală la Istanbul, cele mai dese curse fiind operate de compania Turkish Airlines. De la Istanbul veți lua un avion intern către Nevșehir (Aeroportul Nevsehir).

Cel mai bun moment pentru a vizita Cappadocia este în lunile călduroase, de la mijlocul lunii mai până în octombrie inclusiv, deoarece climatul pentru Anatolia Centrală este caracterizat prin veri calde și uscate, cu temperaturi niciodată excesive, cuprinse între 26 ° și 28. ° și ierni aspre cu temperaturi minime care ajung sub zero grade, între decembrie și martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *