gopo

Câștigătorii Premiilor Gopo 2019

Lifestyle

„Fimul Moromeţii 2” este marele câştigător al Galei Premiilor Gopo de anul acesta. Pelicula a fost nominalizată la 14 categorii şi a câştigat zece premii. Scenariul, inspirat din romanul cu acelaşi nume, reia firul poveştii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Peste 1.000 de invitati au participat marti seara la Gala de decernare a Premiilor Gopo. Evenimentul care celebrează succesele din peisajul cinematografic românesc s-a desfășurat la Teatrul National din Bucuresti.

Nominalizările la Premiile Gopo 2019 au fost stabilite de un juriu alcătuit de profesioniști din lumea filmului. 19 lungmetraje care au rulat în cimematografe în 2018 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizaților.

După stabilirea listei de nominalizați, cei 600 de membrii activi în lumea cinematografiei românești au fost invitați să aleagă câștigătorii.
„Moromeții 2” și-a adjudecat nouă trofee:

Cel mai bun film, Cea mai buna imagine (Vivi Dragan Vasile), Cel mai bun montaj (Dana Bunescu si Alexandra Gulea), Cel mai bun sunet (Dana Bunescu, Cristinel Sirli, Constantin Fleancu), Cele mai bune decoruri (Cristian Niculescu), Cele mai bune costume (Dana Paparuz), Cel mai bun machiaj si cea mai bună coafură (Dana Roșeanu, Iulia Roseanu, Domnica Bodogan), și Tânara Speranță (Iosif Pastina) .

De asemenea, Premiul Publicul acordat producțiilor autohtone cu cel mai mare succes la box-office in 2018, a fost anul acesta adjudecat de „Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea.

„Pororoca”, filmul lui Constantin Popescu, a câștigat 3 trofee Gopo:
Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor într-un rol principal (Bogdan Dumitrache), și Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Iulia Lumanare).

„Imi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câștigat trofeul Gopo pentru Cel mai bun scenariu (Radu Jude), oferit de Dacin Sara, și premiul pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar (Alexandru Dabija).

Cosmina Stratan (Dragoste 1. Caine) a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, în timp ce trofeul pentru Cea mai bună muzică originală a fost adjudecat de Massimiliano Nardulli pentru „Charleston”.

„Soldații. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovic, a câștigat trofeul pentru Cel mai bun film de debut.

„Caisa”, în regia lui Alexandru Mavrodineanu, a câștigat premiul pentru Cel mai bun film documentar, iar „Cadoul de Craciun” (Bogdan Muresanu) a fost desemnat drept Cel mai bun scurtmetraj.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie si ale criticilor de film au mers catre The Killing of a Sacred Deer / Uciderea cerbului sacru (r. Yorgos Lanthimos).

Actrița Ileana Stana Ionescu a fost omagiată cu Premiul Gopo pentru întreaga Carieră, în timp ce lui Constantin Dinulescu i-a fost acordat Premiul pentru Intreaga Activitate, iar Dan Chișu a primit un premiul special pentru susținerea și încurajarea producției de film independent. De asemenea, un premiu special i-a fost oferit si maestrului de lumini Ion Nica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *