bucuresti

Cât de sigur e Bucureștiul, la 47 de ani de la cutremurul din 1977

Actualitate Social

Cutremurul din 1977 este seismul care a făcut cele mai multe victime și cele mai mari pagube în țara noastră. Totuși, în cee ace privește magnitudine, nu a fost și cel mai puternic. Cel mai puternic cutremur din istoria recentă a României este cel produs la 10 noiembrie 1940, la ora 3:39, care a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

Pe 4 martie 1977, la ora 21:22, România era zguduită de un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, rămas în istorie ca seismul care a lăsat în urmă cele mai multe victime și cele mai mari pagube în țara noastră. 1.578 de oameni și-au pierdut viața, dintre care 1.424 doar în București. La nivelul întregii țări, 11.300 de oameni au fost răniți și în jur de 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Epicentrul s-a situate în Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri, iar unda de șoc a fost resimțită în aproape întreaga zonă balcanică. În București, peste 33 de clădiri și blocuri înalte s-au prăbușit, unele dintre ele, monumente de arhitectură.
Printre victimele cutremurului din 1977 s-au numărat personalități precum actorii Toma Caragiu și Eliza Petrachescu, regizorul Alexandru Bocăneț și cântăreața Doina Badea.

Astăzi, Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti realizat la nivelul anului 2022 de către Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, arată că situația clădirilor aflate în pericol în caz de cutremur puternic este foarte gravă.
Conform specialiştilor, seismul reprezintă factorul de risc major pentru București, astfel încât, în cazul unui cutremur similar celui din 1977, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative”. Dintre acestea, o mie de clădiri pot fi avariate grav.

Același document mai arată că, în cazul unui seism puternic se estimează că peste 6.500 de persoane și-ar putea pierde viața, cu peste 16.000 de răniţi grav, 10.500 spitalizaţi şi în jur de 13.000 răniţi uşor.
În ceea ce privește probabilitatea producerii, specialistul în seismologie Gheorghe Mărmureanu este de părere ca următorul cutremur din România va veni mai repede decât ne asteptăm, dar nu se va produce în perioada imediat urmatoare.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova pâna la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este ca nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, a spus Gheorghe Marmureanu la o televiziune de stiri.

Gheorghe Marmureanu a indicat și zonele din București considerate a fi mai vulnerabile în cazul unui cutremur major. Cartierul Pantelimon și zona dintre Piața Romană și Unirii au fost identificate drept zone expuse, în timp ce cartierele Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt considerate mai sigure, datorită construcțiilor mai solide și a numărului mai mic de blocuri înalte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *