Cătălin Predoiu- “În dosarul Schengen, Germania va continua să sprijine puternic România”

Politica

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu: „În dosarul Schengen, Germania va continua să sprijine puternic România. Ministrul federal de Interne Nancy Faeser va discuta curând cu ministrul Karner şi alţi colegi miniştri europeni în acest sens.”

În data de 16 aprilie 2024, Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a avut o întrevedere cu doamna Nancy Faeser, ministrul federal de Interne şi pentru Comunitate al Republicii Federale Germania, cu ocazia vizitei în România, la invitaţia ministrului român al Afacerilor Interne.

Discuţiile au reconfirmat nivelul excelent al cooperării bilaterale dintre cele două state şi demonstrează angajamentul ferm pentru consolidarea unităţii şi securităţii europene, în contextul provocărilor actuale.
Cele două părţi au salutat eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime la data de 31 martie 2024, oficialul german reconfirmând sprijinul pentru extinderea acquis-ului Schengen pentru România şi Bulgaria şi la frontierele terestre cât mai curând.

Cei doi demnitari au abordat şi problematica combaterii migraţiei ilegale şi traficului de fiinţe umane la nivel european, subliniind necesitatea identificării celor mai bune soluţii în acest sens. Ministrul Predoiu a arătat, pe bază de statistici FRONTEX, faptul că România combate eficient migraţia ilegală, a prezentat măsurile luate şi care vor urma pe această linie de activitate şi a asigurat faptul că vom continua să acţionăm în litera şi spiritul cadrului normativ european acţiunile circumscrise politicii de migraţie – de la implementarea noului Pact pentru migraţie şi azil, la cooperarea cu vecinii imediaţi şi cu alte state terţe prioritare pentru atingerea obiectivelor comune.

Un alt subiect pe agenda bilaterală l-a constituit cooperarea poliţienească în contextul găzduirii de către Germania a Campionatului European de Fotbal Masculin UEFA 2024, în vara acestui an. Ministerul Afacerilor Interne va participa cu personal specializat la efortul comun al statelor europene, sub coordonarea autorităţilor germane, pentru desfăşurarea UEFA 2024 în condiţii optime din punct de vedere al securităţii. Domnul Thomas Hitzlsperger, recent numitul „Ambasador al Fotbalului” de către autorităţile germane, a participat la declaraţiile de presă date de cei doi oficiali după încheierea convorbirilor bilaterale, ocazie cu care a transmis aprecierea sa pentru contribuţia României la asigurarea securităţii acestui important eveniment.

În cadrul conferinţei de presă, domnul Ionuţ Lupescu, preşedintele onorific al C.S. Dinamo Bucureşti a subliniat importanţa fotbalului ca fenomen social integrator în societatea germană, precum şi eforturile făcute de C.S. Dinamo Bucureşti cu sprijinul MAI pentru construirea noii Arene de fotbal a clubului Dinamo.

La finalul întâlnirii, ministrul Predoiu a declarat:
„În dosarul Schengen, Germania va continua să sprijine puternic România. Ministrul federal de interne Nancy Faeser va discuta curând cu ministrul Karner şi alţi colegi miniştri europeni în acest sens. România îşi va asuma un rol de lider pro-activ în aplicarea măsurilor din cadrul noului Pact pentru migraţiune şi azil.
Vom sprijini cooperarea dintre departamentele noastre specializate în protecţia civilă, unde avem un aparat competent şi bine integrat între structurile sale şi cu celelalte structuri ale MAI.

De asemenea, vom sprijini ministerul omolog german pe durata Campionatului European de fotbal masculin pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice. În general, vom intensifica cooperarea poliţienească cu Germania.
Pe parcursul dejunului oficial de lucru, am discutat de asemenea despre o serie de fenomene grave şi necesitatea combaterii lor eficiente. În combaterea drogurilor, vom multiplica iniţiativele de cooperare poliţienească inter-ţări. Niciun stat european nu poate rezolva de unul singur acestei probleme, trebuie să ne unim pentru a învinge traficanţii de droguri. Acestea vin în cantităţi uriaşe în Europa. Unele „porţi de intrare” în Europa sunt în state din afara Uniunii Europene, apoi sunt introduse prin intermediul reţelelor de crimă organizată în UE.

În unele state europene acest trafic generează deja un fenomen de violenţă extremă asociată traficului, explozii, ameninţări şi atentate la viaţa jurnaliştilor care scriu despre traficul de droguri, la adresa anchetatorilor şamd. Nu putem permite aşa ceva în Europa.

La noi acasă, am cerut Poliţiei Române să continue şi intensifice lupta cu drogurile, să se concentreze pe ,,nodurile,, de trafic, pe locurile unde se consumă droguri, publice sau private, pe clanurile de crimă organizată. Clanurile de crimă organizată sunt un fel de ‘mall-uri’ de infracţionalitate, de la şantaje, ameninţări, proxenetism, trafic de persoane, droguri, furturi şi tâlhării, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Vom continua să le lovim prin acţiuni poliţieneşti, împreună cu colegii procurori de la DIICOT. Personal, consider combaterea interlopilor o obligaţie de serviciu perpetuă a poliţiştilor prin toate mijloacele legale şi toate tacticile posibile”.
Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *