Şerban Nicolae

CCR – a declarat neconstituţională legea lui Şerban Nicolae privind „paradisurile fiscale“

Politica

Legea senatorului PSD Şerban Nicolae care instituie scutiri de taxe pentru activităţi economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfăşurate pe terenuri precum insule, grinduri sau alte suprafeţe de uscat este neconstituțională și se va întoarce la Parlament, a decis miercuri Curtea Constituțională.

„In urma deliberărilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiecțiile de neconstitutionalitate și a constatat că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcții edificate pe acestea și anumitor activități economice autorizate este neconstituțională în ansamblul său. Decizia este definitivă si general obligatorie și se comunică președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului”, potrivit Biroului de presă al CCR.

La jumătatea lunii aprilie, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a aprobat iniţiativa lui Şerban Nicolae care instituie scutiri de taxe pentru activităţi economice autorizate, inclusiv jocurile de noroc, desfăşurate pe terenuri precum insule, grinduri, sau alte suprafeţe de uscat.

În 24 mai, șeful statului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la proiectul inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae și adoptat de Parlament.
Printre motivele de neconstituționalitate invocate de Klaus Iohannis se numără adoptarea proiectului de lege în Senat cu depășirea termenului constituțional de 60 de zile stabilit pentru prima Cameră sesizată, dar și fără a avea avizul Consiliului Economic și Social.

„Potrivit art. 2 din lege, <>. (…)

Considerăm că norma este neclară, iar prin lipsa oricărei menţiuni cu privire la respectarea regimului juridic al apelor (inclusiv a altor suprafeţe de uscat, a albiilor minore ce includ insulele, precum şi a lucrărilor hidrotehnice) astfel cum este acesta instituit şi protejat prin Legea nr. 107/1996, dispoziţiile menţionate din legea criticată sunt şi lipsite de predictibilitate, fiind încălcate dispoziţiile art. 1 alin. (5) din Constituţie”, mai arăta președintele în sesizarea transmisă la CCR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *