,,Ceasul Bun” – Prima aplicaţie din România care le permite persoanelor instituţionalizate să raporteze abuzurile

Lifestyle

Code for Romania a dezvoltat aplicaţia mobilă Ceasul bun, destinată persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale – închise în centre rezidenţiale de asistenţă socială, unităţi medico-sociale şi secţii sau spitale de psihiatrie. Aplicaţia a fost dezvoltată în cadrul proiectului „AdaptJust – justiţie accesibilă persoanelor cu dizabilităţi”, implementat de Centrul de Resurse Juridice, organizaţie neguvernamentală de drepturile omului, în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Code for Romania va asigura mentenanţa şi dezvoltarea continuă a aplicaţiei care poate fi deja descărcată gratuit de oricine din AppStore sau PlayStore.

Ce este Ceasul Bun şi de ce e nevoie de această soluţie digitală?
Ceasul Bun este prima soluţie digitală care le va permite persoanelor cu dizabilităţi instituţionalizate să se apere şi să reclame abuzurile pe care le trăiesc. Este o soluţie care educă, expune şi denunţă comportamentul abuziv şi exploatator.

Conform CRJ, la nivel naţional există 50,000 de persoane instituţionalizate care fie nu au posibilitatea de a contacta sistemul de justiţie în cazul în care trăiesc abuzuri, fie acesta este limitat. În Ilfov, 100 de persoane nu persoane nu au putut sesiza autorităţile şi din cauza lipsei accesului la mijloace de petiţionare. Ultimele luni sunt o dovadă a necesităţii unui instrument de raportare accesibil persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/sau psihosociale private de libertate în servicii sociale şi medicale, publice şi private.

Tehnologia vine în sprijinul drepturilor omului
„Suntem mândri să anunţăm lansarea aplicaţiei Ceasul Bun, dezvoltată cu implicare şi responsabilitate socială. Cu fiecare linie de cod şi fiecare funcţionalitate implementată, ne-am concentrat asupra unui obiectiv clar: să oferim putere şi voce unora dintre cele mai vulnerabile persoane dintre noi, cele instituţionalizate. Ceasul Bun este o dovadă a potenţialului inepuizabil al tehnologiei în sprijinul drepturilor omului. Suntem recunoscători pentru sprijinul şi implicarea comunităţii şi a în această călătorie şi suntem convinşi că împreună vom face o diferenţă semnificativă în vieţile celor care au nevoie de ajutor. Astăzi marcăm nu doar lansarea unei aplicaţii, ci şi începutul unei noi etape în lupta pentru drepturile omului şi justiţie socială în România.”, a declarat Olivia Vereha, VP of Product Code for Romania.

„Sunt 20 de ani de când observăm prin intermediul vizitelor de monitorizare inopinate modul în care sunt respectate drepturile omului în instituţiile de asistenţă medicală şi socială. Cu fiecare vizită, împreună cu colaboratorii CRJ, am fost martorii suferinţei persoanelor cu dizabilităţi, minori, tineri sau vârstnici. Cele mai multe abuzuri fizice, sexuale şi emoţionale ar fi putut fi prevenite sau raportate când încă oamenii trăiau.În timpul stării de urgenţă cauzate de Covid-19, după ce am oferit telefoane şi acces la consiliere psihologică şi informaţii juridice celor care erau izolaţi în centrele rezidenţiale şi în căminele pentru vârstnici, am realizat cât de facilă ar fi comunicarea abuzurilor în timp real.

Aşa a apărut ideea finanţării aplicaţiei în format uşor de înţeles şi ideea parteneriatului cu Ministerul Public. Cu ajutorul colegilor de la Code4Romania am reuşit, sperăm, să oferim persoanelor cu dizabilităţi – o aplicaţie care face ca plângerile să fie mai uşor de raportat şi de investigat. Este o soluţie de avarie într-un sistem care încă privează de libertate, în mod ilegal, zeci de mii de persoane. Accesul la justiţie prin intermediul platformelor de comunicare şi IT – sunt un semn de civilizaţie şi le mulţumim experţilor Code4Romania pentru implicare!” Georgiana Pascu, manager de program Pledoarie pentru Demnitate, CRJ

Inovarea incluzivă din spatele aplicaţiei Ceasul Bun
Caracteristicile inovatoare ale aplicaţiei sunt oferite de UX design-ul acesteia care a fost dezvoltat având în minte informaţiile primite de la beneficiarii direcţi, adesea persoane cu diferite tipuri de dizabilităţi şi grade de educaţie. Nevoile acestor persoane au fost cercetate în cadrul laboratorului Civic Labs şi pot fi regăsite în Raportul Şanse Egale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Aplicaţia Ceasul Bun depăşeşte limitele accesibilităţii standard, deoarece este concepută cu atenţie pentru a lua în considerare nuanţele şi nevoile specifice ale interacţiunii digitale pentru o gamă largă de dizabilităţi.
Totodată, soluţia digitală are integrate funcţii precum speech-to-text (care transformă vocea utilizatorului în text), screenreading (citirea ecranului pentru persoanele cu deficienţe de vedere), iar acţiunile şi ecranele aplicaţiei sunt dezvoltate astfel încât să fie evitaţi factorii declanşatori, un detaliu esenţial pentru persoanele cu epilepsie de exemplu.

Aplicaţia Ceasul Bun permite ca utilizatorul să înregistreze o plângere în nume propriu sau în numele altei persoane.
Opţiunile pe care utilizatorul le va avea la îndemână sunt următoarele: mi-a făcut cineva rău (am fost bătut, abuzat sexual, pedepsit, închis sau altceva), vreau să mă mut (vreau să fiu mutat într-un alt centru sau spital), vreau la judecător (vreau să ies de sub interdicţie). Fiecare dintre aceste trei opţiuni conduce utilizatorul către instituţiile recomandate pentru trimiterea sesizării.

Reclamaţiile înregistrate se transmit automat către instituţiile relevante.
„Aplicaţia este foarte bună pentru ca începi sa prinzi curaj, chiar dacă te afli intr-o instituţie. Nu ştiu cum se va înţelege directorul cu autorităţile, în rest aplicaţia e foarte uşor de înţeles. Recomand tuturor persoanelor cu dizabilităţi care locuiesc în instituţii sa o folosească cu succes.” Elisabeta Moldovan, autoreprezentant, co-preşedinte CevaDeSpus

Ceasul Bun include şi o zonă de resurse educative unde pot fi găsite informaţii detaliate despre diferite tipuri de abuzuri, cât şi numere de apelare rapidă în caz de urgenţă.
Proiectul „AdaptJust” este implementat de Centrul de Resurse Juridice în parteneriat cu Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi beneficiază de un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a facilita accesul la justiţie a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi/ sau cu probleme de sănătate mintală. Partener Media: Starea Naţiei.

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014-2021.
Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *