pantof

Cel mai vechi pantof din lume – 5500 de ani

Social

Cel mai vechi pantof din lume este din piele și are o vechime de peste 5500 de ani. A fost descoperit în 2008 într-o peșteră din provincia Vayotz Dzor, în Armenia, și este păstrat în Muzeul Național de Istorie din Erevan.

Condițiile stabile, reci și uscate ale peșterii, au permis pantofului să se mențină într-o stare perfectă, la fel ca și celelalte obiecte, găsite în situl arheologic.

Acest pantof a fost confecţionat dintr-o singură bucată de piele, care îmbrăca piciorul persoanei care l-a purtat.

Conform studiilor prin radiocarbon, efectuate în California și în Oxford, Anglia, pantoful a fost făcut cu 3500 de ani înaintea lui Hristos, în perioada calcolitului, epoca de cuprului, cu sute de ani înaintea pantofilor purtați de Ötzi, mumia omului din Similaun, găsit la 19 septembrie 1991 în Alpii Ötztal, între Italia și Austria. Otzi, care a trăit în urmă cu circa 5.300 de ani, a fost acoperit timp de mii de ani sub un strat de gheaţă, iar topirea gheţarului austriac, în vara lui 1991 a permis descoperirea mumiei sale.

Mărimea pantofului ar corespunde numărului 37, o măsură considerată mare pentru epoca respectivă și, ar fi putut aparține unui bărbat. În interiorul pantofului a fost găsită o anumită iarbă, care, conform cercetătorilor, ar fi fost folosită pentru a menține forma piciorului sau, pentru a păstra căldura, pentru a proteja piciorul de frig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *