China a îndemnat Israelul să pună capăt cât mai repede operaţiunii sale militare în Rafah

Externe

China a îndemnat marţi Israelul să pună capăt „cât mai repede” operaţiunii sale militare de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, pentru „a împiedica o catastrofă umanitară şi mai gravă”, informează AFP.

Presiunea internaţională se intensifică pentru un acord de armistiţiu între Israel şi Hamas care să includă o nouă eliberare de ostatici, în pofida ameninţărilor unei noi ofensive israeliene asupra Rafah.
Acest oraş este ultimul refugiu pentru peste un milion de persoane care trăiesc în Fâşia Gaza.

„China urmăreşte îndeaproape evoluţia situaţiei în regiunea Rafah, se opune şi condamnă acţiunile care aduc atingere civililor şi încalcă dreptul internaţional”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez într-un comunicat. „China îndeamnă Israelul să pună capăt operaţiunii sale militare cât mai repede, să facă tot posibilul pentru a evita victimele civile şi nevinovate, pentru a împiedica o catastrofă umanitară şi mai gravă în regiunea Rafah”,mai arată comunicatul.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat recent armatei sale să pregătească o ofensivă asupra Rafah, unde sunt masaţi 1,4 milioane de palestinieni, potrivit ONU, adică mai mult de jumătate din populaţia totală a teritoriului.
Netanyahu a reiterat luni determinarea sa de a continua „presiunea militară până la victoria completă” asupra mişcării Hamas, al cărei „ultim bastion” este Rafah, şi pentru eliberarea „tuturor ostaticilor noştri”.

Cu câteva ore înainte de aceasta, Israelul a eliberat doi dintre ostaticii săi, doi israeliano-argentinieni, la Rafah, la frontiera cu Egiptul.

Această operaţiune de comando nocturnă israeliană a fost însoţită de bombardamente care au făcut circa o sută de morţi, potrivit autorităţilor mişcării islamiste palestiniene, la putere în Fâşia Gaza din 2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *