China acuză SUA de „constrângere economică şi intimidare tehnologică”

Actualitate

China a acuzat vineri Statele Unite de „constrângere economică” şi „intimidare tehnologică”, într-un moment în care administraţia preşedintelui american Joe Biden restrânge investiţiile americane şi accesul la tehnologii în anumite domenii considerate sensibile în condiţiile rivalităţii cu China, potrivit AFP.
În numele securităţii naţionale, Washingtonul a pus în ultimii ani pe lista neagră companii chineze pentru a le exclude din lanţurile de aprovizionare cu tehnologii americane. Aceste măsuri au fost intensificate în ultimele săptămâni prin restricţii asupra exporturilor de semiconductori.
Conform unor surse mass-media, administraţia preşedintelui Biden are acum în vedere să restrângă investiţiile americane în China în sectorul tehnologic.
„Sub pretextul securităţii naţionale, Statele Unite s-au obişnuit să politizeze, să instrumentalizeze şi să transforme în arme chestiunile economice, comerciale şi tehnologice”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin. „Este vorba pur şi simplu de constrângere economică şi intimidare tehnologică”, a adăugat acesta.
China, care încearcă să devină autonomă în concepţia semiconductorilor, consideră că măsurile Washingtonului urmăresc obţinerea supremaţiei SUA în acest domeniu, deşi Washingtonul neagă.
Potrivit secretarei Trezoreriei SUA, Janet Yellen, „aceste acţiuni de securitate naţională nu sunt concepute pentru a ne permite să obţinem un avantaj economic concurenţial sau pentru a sufoca modernizarea economică a Chinei”. „Chiar dacă aceste politici pot avea impact economic, ele sunt motivate de simple consideraţii de securitate naţională”, a susţinut aceasta.
Washingtonul a anunţat în octombrie 2022 noi controale asupra exporturilor pentru a limita achiziţia şi fabricarea de către China a microcipurilor folosite în producţia militară. În urma acestor restricţii, China a iniţiat o procedură în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *