China cere coerenţă din partea SUA şi UE şi pledează pentru pace în Ucraina şi Gaza

Externe

Ministrul de externe chinez Wang Yi a cerut SUA să se ţină de cuvânt şi Uniunii Europene să regândească bazele relaţiei sale cu China, insistând în acelaşi timp asupra angajamentului gigantului asiatic de a contribui la încetarea conflictelor din Ucraina şi Palestina prin negocieri de pace, informează agenţia EFE.

Wang Yi a făcut aceste declaraţii la tradiţionala conferinţă de presă, cu întrebări prestabilite, pe care o susţine în cadrul reuniunii anuale a Adunării Naţionale a Poporului, principalul eveniment politic al ţării.
Într-o oră şi jumătate de trecere în revistă a politicii externe a gigantului asiatic, şeful diplomaţiei chineze a recunoscut că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit, dar a cerut Washingtonului să-şi respecte angajamentele.

„S-au înregistrat unele îmbunătăţiri de când preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden s-au întâlnit anul trecut. Cu toate acestea, Washingtonul are încă o percepţie greşită despre China şi unele angajamente nu au fost încă respectate”, a apreciat Wang, care a acuzat SUA că „folosesc în continuare trucuri” pentru a-i reprima ţara.

Nici UE nu a fost scutită de reproşuri, deoarece pentru Wang strategia blocului european faţă de China – bazată pe a considera Beijingul un partener, un concurent şi un rival sistemic – nu este nici realistă.
„Această caracterizare nu este în concordanţă cu realitatea şi nici nu este viabilă. Nu face decât să creeze obstacole pentru relaţiile dintre ambele părţi”, a spus ministrul chinez, în opinia căruia „interesele depăşesc cu mult diferendele”. Potrivit lui Wang, Beijingul şi Bruxellesul trebuie să îşi clădească relaţia „pe cooperare şi practica multilateralismului pentru a opri orice încercare de a crea confruntări între blocuri”.

Relaţiile dintre China şi UE s-au deteriorat în ultimii ani din cauza dezacordurilor cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei, pe care Beijingul a evitat să o condamne, sau a anchetei Bruxellesului cu privire la subvenţiile chineze pentru maşinile electrice.
Tocmai în privinţa războiului, Wang a apărat poziţia obiectivă şi imparţială a Chinei, al cărei obiectiv este oprirea acestui conflict.

„Am promovat negocieri de pace. Preşedintele nostru a vorbit cu toţi liderii lumii, inclusiv cu cei din Rusia şi Ucraina, şi avem un reprezentant special care a călătorit în regiune pentru a media. Toate eforturile noastre vizează un singur scop, acela de a deschide calea pentru a pune capăt conflictului”, a subliniat el.

Wang a mai susţinut recunoaşterea deplină a Palestinei ca stat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi soluţia a două state pentru a asigura coexistenţa paşnică între părţi. El a calificat totodată conflictul din Gaza „o ruşine pentru civilizaţie” şi a îndemnat comunitatea internaţională să acţioneze pentru a promova o încetare imediată a focului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *