prototip de tren

China lansează un model de tren Maglev ”plutitor” – capabil să atingă 600 km/h

Externe

China a lansat joi în probe, în orașul estic Qingdao, un prototip de tren glonț maglev denumit și ”plututitor” care poate atinge o viteză de 600 km/h, relatează CNN.

Potrivit CNN, prototipul chinezesc este un tren maglev – levitație magnetică – operat de Corporația Feroviară Chineză (CRRC), care este și cel mai mare exportator mondial de garnituri de tren. Noul model va intra în producție comercială începând cu 2021.

Prototipul de tren maglev, ce folosește tehnologia de levitație magnetică, a intrat în teste joi în orașul Qingdao (estul Chinei) și este format dintr-un vagon.

Inginerii chinezi lucrează şi la un model care va fi format din cinci vagoane.

În prezent, în China circulă multe trenuri de mare viteză care ating viteze foarte mari. De exemplu, un drum cu avionul de la Shanghai la Beijing durează 4 ore și jumătate, iar cu trenul 5 ore și jumătate din timpul călătorilor.

Shanghai, centrul financiar al Chinei, este singurul oraș chinez care operează în prezent o linie maglev comercială, de mare viteză. Trenul maglev de la Shanghai foloseşte tehnologie germană şi a fost pus în funcțiune în 2003, pe o porțiune de 30 de kilometri între centrul orașului și aeroportul Pudong. Acesta atinge o viteză maximă normală de operare de 430 km/oră.

Trenul de levitație magnetică, plutește deasupra solului, frecarea fiind mult redusă.

China nu este prima țară care folosește acest fel de garnituri. Japonezii au deja trenuri operaționale bazate pe acest concept, iar în următorii ani vor inaugura o line pe care se va circula cu viteze de peste 500 de kilometri pe oră.

Alte trenuri maglev, dar de viteză mică spre medie, rulează în oraşele Beijing şi Changsha.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *