China – Parlamentul a adoptat legea privind securitatea naţională în Hong Kong

Externe

Parlamentul Chinei a aprobat, marți, legea privind securitatea națională în Hong Kong, stabilind condiții pentru cele mai radicale schimbări ale modului de viață în fosta colonie britanică din ultimii 23 de ani, de când a devenit parte componentă a Chinei, informează Reuters.

Presa chineză urmează să publice textul legii, care vine ca un răspuns la protestele pro-democrație, adesea violente, care au avut loc anul trecut în Hong Kong, și are ca obiectiv combaterea subversiunii, a terorismului, separatismului și ingerința forțelor străine.

Adoptarea legii va spori tensiunile din relaţia Chinei cu SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale, care consideră că noua legislaţie erodează gradul ridicat de autonomie acordat centrului financiar global la 1 iulie 1997.
Totodată, autoritățile din Beijing și Hong Kong au declarat în repetate rânduri că legea prevede redresarea câtorva „probleme” și nu va afecta drepturile și libertățile oamenilor, nici interesele investitorilor.

În cursul lunii iunie, agenţia oficială chineză de presă Xinhua a dezvăluit o parte din prevederile acestei legi, printre care faptul că aceasta va înlocui legislaţia actuală din Hong Kong, iar prerogativa interpretării aparţine organului de decizie al parlamentului chinez, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului.

Este de aşteptat ca Beijingul să înfiinţeze un birou de securitate naţională în Hong Kong pentru a „supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul oraşului.

Beijingul ar putea, de asemenea, să îţi exercite competenţa în anumite cazuri. Se preconizează ca judecătorii pentru cazurile de securitate să fie numiţi de liderul pro-Beijing al oraşului, Carrie Lam, care nu se bucură de popularitate. În prezent, judecătorii de rang înalt sunt alocaţi conform unor liste de membri prin sistemul judiciar independent din Hong Kong.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *