China

China – sărbătorește 70 de ani de la instaurarea comunismului

Externe

China a dat marţi startul de începere a manifestaţiilor cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la proclamarea regimului communist. În Piaţa Tiananmen din centrul Beijingului au fost trase 70 de lovituri de tun.
„Nimic nu poate zdruncina fundamentul marii noastre naţiuni. Nimic nu poate împiedica naţiunea şi poporul chinez să meargă înainte”, a declarat președintele chinez, Xi Jinping, îmbrăcat într-un costum Mao de culoare închisă.

Președintele Xi Jinping şi-a ţinut discursul la Poarta Tiananmen, acelaşi loc în care înaintaşul său Mao Zedong a proclamat republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949.

Cu 15.000 de soldaţi, sute de tancuri, rachete şi avioane de luptă, defilarea, organizată la 1 octombrie din 10 în 10 ani, a fost una dintre cele mai uriaşe văzute vreodată la Beijing.

Festivităţile se desfăşoară sub o foarte strictă supraveghere: numai un public ales cu mare atenţie a fost admis pe Bulevardul Păcii Eterne pentru a asista la parada militară.

Marea paradă a fost precedată de o repetiţie generală, prilejuită de Ziua Martirilor, în celebra Piaţă Tiananmen. Istoria recentă a Chinei se leagă de Piaţa Tiananmen din Beijing. Acolo, liderul comunist Mao Zedonga proclamat pe 1 octombrie 1949 înfiinţarea Republicii Populare Chineze, şi tot în cea mai mare piaţă din lume au avut loc în 1989 demonstraţiile studenţilor care cereau mai multă libertate. Acum, Piaţa din inima Beijingului este scena pe care vor defila militarii Armatei de Eliberare, prin faţa preşedintelui Xi Jinping.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *