China speră că deplasarea premierului nipon în Ucraina să ajute la ”răcorirea situaţiei” şi ”nu opusul”

Actualitate

China şi-a exprimat marţi speranţa că deplasarea premierului japonez Fumio Kishida în Ucraina să contribuie la ”răcorirea situaţiei” şi ”nu opusul”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al MAE de la Beijing, Wang Wenbin, transmite EFE.

Vizita liderului nipon în Ucraina coincide cu cea a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova. Se aşteaptă ca, după vizita în Rusia, Xi să discute cu Zelenski, cu toate că Occidentul priveşte cu scepticism tentativele de mediere ale Chinei.

În discuţiile purtate luni la Moscova, Xi i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin că ”majoritatea ţărilor sprijină detensionarea” în privinţa ”conflictului” din Ucraina, a transmis marţi MAE chinez într-un comunicat.
”Doresc să fie promovate pacea şi dialogul şi nu sunt de acord să se pună şi mai multe paie pe foc”, a declarat Xi în timpul celor patru ore şi jumătate de discuţii cu Putin, potrivit comunicatului citat.

China, care se opune sancţiunilor împotriva Rusiei deoarece, în opinia sa, ”nu rezolvă problemele”, a emis recent un document de luare de poziţie în care a cerut ”o soluţie politică” la război, propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan ”agresorul şi victima” agresiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *